2019-10-27

„Spalvinga žemaičių kalba – mūsų savasties veidrodis“. (Viktorija Daujotytė)

ROKAVUOMIES ŽEMAITĖŠKA...

Spalio 22 d. 12 val. Kretingos rajono švietimo centre vyko viktorina „Kon sakā, a mon sakā?“, skirta Žemaitijos metams paminėti.

Varžytuvėse dalyvavo komandos iš Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos, Marijono Daujoto progimnazijos, Kretingos rajono švietimo centro ir mūsų mokyklos (kiekvieną komandą sudarė 2 mokytojai ir 2 mokiniai).

Rajoniniame renginyje mūsų mokyklai atstovavo „Kartenos žemaitukai“: bibliotekos vedėja Alvyra Bončkienė, mokytoja Arina Prižginaitė ir aštuntokės Kamilė Narvilaitė bei Evelina Stonkutė. Visus viktorinos dalyvius šmaikščiu žemaitišku žodžiu ir daina pasveikino lopšelio-darželio „Žilvitis“ jaunieji atlikėjai bei varžytuvių vedėja mokytoja Jadvyga Miežetienė (Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija).

Kiekvienai renginyje dalyvavusiai komandai reikėjo prisistatyti ir atlikti septynias įvairaus sudėtingumo užduotis. Teko paplušėti verčiant lietuviškus žodžius į žemaičių kalbą ir žemaitiškus žodžius į lietuvių kalbą; nurodant svarbiausius su Žemaitijos istorija susijusius įvykius ir datas; grupuojant Žemaitijos vietovardžius (kaimas, miškas, upė, piliakalnis); atpažįstant žymius Žemaitijos žmones ir akcentuojant jų nuopelnus; nurodant, kurie žinomi Lietuvos žmonės yra žemaičiai; užrašant žemaitiškų patarlių pradžias ir pabaigas; kuriant ketureilį su pateiktas žemaitiškais žodžiais (rodou, lyn, kamaša, dėdele).

Vertinimo komisijai susumavus rezultatus paaiškėjo, kad „Kartenos žemaitukai“ surinko daugiausiai taškų ir užėmė I vietą. Komanda pagerbta Kretingos rajono švietimo centro padėkos raštu.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner