2018-10-05

PAMINĖTA EUROPOS KALBŲ DIENA

Rugsėjo 26-ąją švenčiama Europos kalbų diena, kurios tikslas – puoselėti kalbų ir kultūrų įvairovę, ugdyti pagarbą visoms Europos, regionų ir tautinių mažumų kalboms.

Rugsėjo 27 d. (per 6 pamoką) Europos kalbų diena paminėta ir mūsų mokykloje: kalbų mokytojos suorganizavo tradicinį renginį-viktoriną „Per kalbas – pasaulį“ (vedėja – rusų kalbos specialistė J. Lisauskienė).

Viktorinoje dalyvavo 5 mišrios (suskirstytos pagal spalvas) 6–10 klasių mokinių komandos (po 5 vaikus), kurios turėjo atlikti 6 praktines užduotis.

Pirmiausia renginio dalyviams teko nurodyti, kurios Europos kalbos yra pateikti pasisveikinimo ir padėkos žodžiai (pavyzdžiui, „bonjour, je vous remercie“ – prancūzų k., „hallo, danke“ – vokiečių k. ir pan.); atspėti, kokių šalių pavadinimai užrašyti originalo kalba (Eesti – Estija, Polska – Lenkija ir t.t.); išspręsti kryžiažodį „Europos kalbos“; pasakyti, kokios kalbos yra lietuvių kalbos „giminaitės“; išklausyti 5 dainų fragmentus ir nurodyti, kokiomis kalbomis dainuojama (skambėjo prancūzų, vokiečių, lenkų, latvių ir italų kalbomis atliekamos dainos). Pagal nurodytas reikšmių grupes („Laimė“, „Darbas“, „Geri žodžiai“) mokiniai turėjo suskirstyti lietuviškai, rusiškai ir angliškai užrašytas patarles.

Viktorinos dalyviams padėjo ir renginio žiūrovai – jie atsakinėjo į lietuvių kalbos mokytojos A. Prižginaitės  užduotus klausimus ir savo taškus skyrė norimai komandai. Susumavus viktorinos rezultatus paaiškėjo, kad surinkusi net 47 taškus I vietą užėmė „Mėlynųjų“ komanda.

Gebėjimas bendrauti įvairiomis kalbomis padeda pažinti kitų šalių kultūras, išplečia galimybes aktyviai dalyvauti Europos ir pasaulio gyvenime, skatina mylėti, gerbti, puoselėti ir savo gimtąją kalbą bei kultūrą.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner