2018-03-05

„Tauta prasideda nuo žodžio, žodis yra tautos dvasia, o Lietuvos dvasia yra kiekviena iškovota lietuvių abėcėlės raidė“.
Irena Andriukaitienė

 

VIKTORINA „AŠ GYVAS KALBOJE“

 

Kovo 2 d. 13 val. mūsų mokykloje suorganizuota viktorina „Aš gyvas kalboje“, skirta Valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Lietuvių kalbos dienoms paminėti. Renginio iniciatorės – lituanistės Vitalija Brunalienė ir Arina Prižginaitė, kompiuterines pateiktis parengė informacinių technologijų mokytoja Nijolė Donėlaitė.

Lietuvių kalbos ir literatūros viktorinoje dalyvavo skirtingų kartų atstovai – 4–10 klasių mokiniai ir tėveliai. Visi renginio dalyviai buvo suskirstyti į 3 grupes: „Geltonieji“ – mokinių komanda (7 vaikai), „Žalieji“ – tėvų komanda (4 žmonės), „Raudonieji“ – jungtinė mokinių ir tėvų komanda (7 nariai).

Gimtosios kalbos mylėtojams ir puoselėtojams teko atsakyti net į 30 klausimų: nurodyti, kas parengė pirmąją lietuvių kalbos abėcėlę, kas yra pirmojo lietuvių kalbos žodyno autorius, kas sukūrė naujadarus laikrodis, prekyba, vietovė, būdvardis, laipsnis, kalbos dalys, paaiškinti, ką reiškia pateikti frazeologizmai, užbaigti nurodytus posakius, ištaisyti žodyno (leksikos) klaidas, užrašyti ilgiausią lietuvių kalbos žodį, paaiškinti, ką reiškia žodis „kudašius“ ir kas yra „jotas“, nurodyti, kuriame Lietuvos mieste pastatytas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai, išvardinti nuotraukose matomus žmones, nurodyti rašytojų slapyvardžius ir kūrinius, atkurti S. Nėries poemos „Eglė žalčių karalienė“ ir Maironio eilėraščio „Lietuva brangi“ eilutes ir kt. Visų komandų dalyviai dirbo atsakingai, netrūko geros nuotaikos ir pašmaikštavimų.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad surinkusi 41 tašką (iš 62 galimų) nugalėjo tėvų komanda, II vieta atiteko jungtinei mokinių ir tėvų komandai (35 taškai), o III vieta – mokinių komandai (30 taškų).

Be galo džiaugiamės ir didžiuojamės savo mokinių tėveliais, kad šie noriai bendradarbiauja su mokykla, mokytojais, dalyvauja įvairiuose renginiuose ar padeda juos organizuoti. Visiems viktorinoje „Aš gyvas kalboje“ dalyvavusiems tėveliams (Virginijai Pokvytienei, Vaidai Slušnienei, Laimai Domarkienei, Martynui Kupšiui, Jonui Rojui, Antanui Domarkui) įteikti intelektualų diplomai.

Viktorinos rengėjos dėkoja visiems dalyviams, akcentuoja, kad gimtoji kalba yra kiekvienos tautos kultūros dalis, valstybės kūrimo būdas, ragina puoselėti savo kalbą, „kalbėti tik dideliais ir labai švariais žodžiais“ (Just. Marcinkevičius), juk kalbos ateitis priklauso nuo mūsų visų.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner