2016-05-10

„Neimkime nė į rankas lietuviškų knygų, atspaustų maskoliškomis litaromis. Per prievartą įbruktas sudeginkime. <...> Rašykime prašymus, reikalaudami lietuviškos spaudos. Neapleiskime tų, kurie už lietuviškas knygas pateko į vargą. Broliai, mūs pusėje teisybė, mūs pusėje ir išlaimėjimas – tikrai laikykimės tvirtai!“

Vincas Kudirka


 

SPAUDOS ATGAVIMO, KALBOS IR KNYGOS DIENOS

PAMINĖJIMAS MOKYKLOJE

Gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji kiekvienam sąmoningam ir pilietiškam lietuviui primena tuos laikus, kai carinė rusų valdžia represijomis buvo uždraudusi mūsų tautos brandą liudijančius ženklus – kalbą, knygą, spaudą.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena gegužės 5 d. paminėta ir mūsų mokykloje – lietuvių kalbos mokytojos Vitalija Brunalienė ir Arina Prižginaitė suorganizavo viktoriną „Moki žodį – žinai kelią“. Gražias kompiuterines pateiktis parengė informacinių technologijų mokytoja Nijolė Donėlaitė.

Kalbos ir literatūros viktorinoje dalyvavo jungtinės 5–10 klasių mokinių komandos. Vaikai turėjo atlikti įvairias užduotis: nurodyti pateiktos teksto ištraukos autorių, kūrinio pavadinimą ir žanrą, sugrupuoti autorius ir jų kūrinius, nurodyti meninės raiškos priemones, apibūdinti pateiktus literatūros terminus, pademonstruoti kalbotyros ir gramatikos žinias, atlikti rašybos užduotį, suvaidinti ir atspėti patarlę. Į įdomius viktorinos klausimus atsakinėjo ir renginio žiūrovai.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad viktorinos nugalėtoja tapo jungtinė 9–10 klasių mokinių komanda, antroji vieta atiteko 5–6, trečioji – 7–8 klasių mokiniams. Viktorinos dalyviams įteikti padėkos raštai. Už saldžiuosius prizus dėkojame socialinei pedagogei, jaunųjų maltiečių vadovei Vidai Tamošauskienei.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner