2016-04-22

Konkursas „TAVO ŽVILGSNIS“

Daugelio tautų šviesuoliai – filologai, kurie dažniausiai buvo ir filosofai, – ne vieną šimtmetį nagrinėjo ir suprato gimtosios kalbos reikšmę asmenybei ir tautai. Visi prieina prie tų pačių išvadų: gimtoji kalba esanti ne vien bendravimo priemonė, ji būtina vaiko ir suaugusiojo asmenybės vystymosi sąlyga ir turi didžiausią reikšmę pažinimo plėtrai. Daug kalbama apie gimtosios kalbos reikšmę asmenybės pasaulėžiūrai, dvasingumui ir moralei. Jos puoselėjimas yra aukščiausia pilietiškumo, patriotiškumo, moralumo išraiška. Valstybė yra saugi tol, kol yra vertinama ir saugoma gimtoji kalba. Žinoma, mokytis svetimų kalbų būtina, nes tai užtikrina kultūrinį kiekvieno žmogaus lygį. Tačiau nemokant gerai savosios, gimtosios, kalbos užsienio kalbų taip pat nepavyks išmokti. Todėl mokyklos uždavinys ir yra užtikrinti tiek gimtosios kalbos, tiek ir užsienio kalbų taisyklingą ir pilnavertį mokymąsi.

Projektas ,,Tavo žvilgsnis“, orientuotas į kelių kalbų kontaktą, skatina mokinius mokytis ir gimtosios, ir užsienio kalbų. Tai vertimų iš užsienio (anglų, vokiečių, rusų, prancūzų) kalbų ir iliustracijų konkursas. Projekto tikslas – gimtosios kalbos puoselėjimas, noras išmokti užsienio kalbų, kitų kultūrų ir mąstymo būdų suvokimas, kūrybiškumo ugdymas. Kartenos mokyklos mokiniai kiekvienais mokslo metais aktyviai įsijungia į šį puikų projektą savo kūrybiniais darbeliais. Šiemet ypač aktyvūs buvo penktokai ir septintokai. Konkursui juos ruošė anglų kalbos vyr. mokytoja Rūta Valaitytė, rusų kalbos mokytoja metodininkė Jūratė Lisauskienė. Elija Beržonskytė, Arvydė Paulauskaitė, Rokas Žalimas pasirinko kūrinėlį „Ponas Triušis ir miela dovana“ ir išvertė jį iš anglų į lietuvių kalbą. Agnė Gaudutytė iliustravo tą patį kūrinį. Septintos klasės mokiniai pasirinko tekstus rusų kalba, kuriuos sėkmingai vertė į lietuvių kalbą. Tai Viktorija Raminaitė, Rolandas Lukauskas, Justina Šiaulytė, Augustė Mikutaitė, Alvyda Jedenkutė. Vyresniųjų klasių mokinės Gabija Lazdauskaitė 8 kl., Laima Lazdauskaitė 9 kl., Gabrielė Vasiliauskaitė 9 kl. išvertė tekstą „Dėkingoji fėja“ iš anglų į lietuvių kalbą. Eglė Tamošauskaitė, 8 kl. mokinė, dalyvaujanti šiame konkurse ne pirmą kartą, ir šiemet iliustravo pasaką „Dėkingoji fėja“. Linkime jauniesiems vertėjams ir iliustruotojams didelės sėkmės jų prasmingoje veikloje. Svarbiausia, kad atliekami darbai teiktų galimybes mąstyti, vertinti, tobulėti, siekti savų tikslų.

Humanitarinės grupės pirmininkė Rūta Valaitytė, vyr. anglų kalbos mokytoja

 

Konkurso iliustracijos. Visi šie darbai yra gavę nominacijas ir išspausdinti Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondo „TAVO ŽVILGSNIS“ iliustracijų kataloguos.

       

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner