2015-05-08

 

 

PAMINĖTA ŠV. FLORIJONO –

GAISRŲ SERGĖTOJO – DIENA

 

Gegužės 4-oji – Šv. Florijono diena. Ta proga mūsų mokyklos žmogaus saugos mokytojas Gintaras Mačernis supažindino savo mokinukus su ugniagesio gelbėtojo profesija, papasakojo daug įdomių dalykų apie patį Šv. Florijoną.

Šv. Florijonas buvęs Romos imperijos kariuomenės raštininkas. Sužinojęs, kad iš jo gimtojo miestelio ketinama į vergiją paimti kelias dešimtis vaikų, jis apie tai pranešė jų tėvams. Dėl to buvo pasmerktas mirti. Mirė ne savo mirtimi – buvo daug kankintas ir nuskandintas parišus girnapusę po kaklu. Florijono kūną upės krante rado viena našlė ir padedant miestelėnams jį palaidojo. Viduramžiais Florijonas buvo paskelbtas šventuoju, žmonių gelbėtoju nuo stichinių nelaimių ir gaisrų.

Šis šventasis vaizduojamas kaip romėnų karys, gesinantis degantį namą. Šv. Florijonas rankoje laiko vėliavą su kryžiumi, ant galvos yra užsidėjęs šalmą. Dažnai greta jo skulptūros būna ir namelis, tačiau kartais šventasis pavaizduotas tik su kibiru vandens.

Žmogaus saugos mokytojas Gintaras Mačernis suorganizavo ir 3, 5, 7 klasių mokinių piešinių parodą, skirtą Šv. Florijonui. Ugdytiniai taip pat išsakė savo mintis apie pavojingą ir rizikingą, tačiau garbingą ugniagesio gelbėtojo profesiją: „Gyvybių gelbėjimas, ugnies gesinimas – tai ugniagesių darbas“, „Ugniagesiai gelbėtojai – tai žmonės, kurie saugo mus nuo pavojų“, „Ugniagesiai rizikuoja savo gyvybėmis, kad išgelbėtų kitus“ ir kt.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner