2024-03-06

BIOLOGIJOS IR SVEIKATINGUMO PAMOKA
„KAS YRA ANTIBIOTIKAI IR
KODĖL JUOS REIKIA VARTOTOTI ATSAKINGAI“
   

     Kovo 4 d. 8 klasės mokiniai dalyvavo integruotoje biologijos ir sveikatingumo pamokoje apie užkrečiamų ligų gydymą antibiotikais, kurią vedė  biologijos mokytoja metodininkė Aušra Gedgaudienė ir visuomenės sveikatos specialistė Virginija Mockutė.
     Mokiniai per ankstesnes biologijos pamokas nagrinėjo temas apie užkrečiamų ligų sukėlėjus, plitimo būdus, jų prevenciją. Todėl tikslingai buvo pasirinkta integruota tema apie užkrečiamų ligų gydymą antibiotikais. Sveikatos specialistė profesionaliai paaiškino, jog antibiotikai – vaistai, kurie naikina arba stabdo tik bakterijų dauginimąsi ir gydo jų sukeltas ligas. Akcentavo, kas nutinka, jeigu antibiotikus vartojame ne pagal paskirtį, kokios galimos pasekmės, jeigu antibiotikus vartojame nepakankamą laiką. Pateiktose rekomendacijose mokiniai ieškojo atsakymų į įvairius klausimus, pavyzdžiui, kodėl svarbu laikytis gydytojų rekomendacijų, kas gali nutikti trumpinant gydytojų paskirtą antibiotikų kursą, kas nutinka, jei  antibiotikais gydome net menkiausius virusinių ligų – gripo ar peršalimo – sukeltus simptomus arba kitas, su bakterijomis nesusijusias ligas. Pamokoje aštuntokai pirmą kartą išgirdo apie atsparumo antibiotikams problemą ir jos keliamą grėsmę žmonių sveikatai.
     Mokiniai suprato, jog už antibiotikų veiksmingumą atsakingas kiekvienas, todėl juos reikia vartoti atsakingai ir tik taip, kaip nurodė gydytojas. Tik tokiu būdu užkirsime kelią atsparių bakterijų atsiradimui ir vystymuisi bei suteiksime galimybę medicinai pasiūlyti efektyvius gydymo metodus.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner