2024-03-03

INTEGRUOTOS BIOLOGIJOS IR SVEIKATINGUMO PAMOKOS

„MITYBOS SUTRIKIMAI“

      Kovo 1 d. 5 ir 10 klasės mokiniams buvo organizuotos integruotos biologijos ir sveikatingumo pamokos „Mitybos sutrikimai“, kurias vedė biologijos mokytoja metodininkė Aušra Gedgaudienė ir visuomenės sveikatos specialistė Virginija Mockutė. Pamokose mokiniai diskutavo apie sveiką ir nesveiką bei nesubalansuotą mitybą, netinkamos mitybos įpročius ir pasekmes. Sveikatos specialistė  vaizdžiai pristatė ir paaiškino, kas yra nervinė bulimija, nervinė anoreksija ir persivalgymas, kokie yra šių mitybos sutrikimų požymiai ir žala paauglio organizmui.

Nervinė bulimija. Pagrindiniai požymiai:

  • persivalgymas - greitas didelio maisto kiekio suvartojimas,
  • kontrolės jausmo praradimas valgant,
  • paties sukeltas vėmimas, vidurių laisvinamųjų vaistų ar diuretikų vartojimas, griežtos dietos laikymasis arba intensyvus sportavimas, siekiant užkirsti kelią svorio prieaugiui.

     Bulimijos komplikacijos būna rimtos ir kelia grėsmę sveikatai. Nuolatinio vėmimo sąlygojamas skrandžio rūgščių pagausėjimas gali pažeisti dantų emalį, sukelti stemplės uždegimą. Taip pat bulimija sergantiems dažnai sumažėja kalio kiekis kraujyje, o tai gali sukelti pavojingas pasekmes širdies veiklai.

Nervinė anoreksija. Pagrindiniai požymiai:

  • ryškus svorio kritimas arba svorio nedidėjimas augimo laikotarpiu,
  • stipri baimė priaugti svorio arba sustorėti,
  • „jautimasis storu“, kai akivaizdžiai trūksta svorio („sutrikęs kūno vaizdas“).

     Vaikai ir paaugliai, sergantys anoreksija, turi iškreiptą kūno įvaizdžio suvokimą, sau atrodo stori net tuomet, kai yra pavojingai liesi, atsisako bent kiek priartėti prie minimalaus normalaus svorio.
Anoreksija gali sąlygoti kai kuriuos rimtus sveikatos sutrikimus, pavyzdžiui, svarbiausių organų, ypač smegenų, veiklą, širdies ir inkstų pakenkimą, nepastovų širdies ritmą, žemą kraujo spaudimą, jautrumą šalčiui, kaulų retėjimą. Anoreksija baigiasi mirtimi vienu iš dešimties atvejų. Dažniausiai mirties priežastimi būna sustojusi širdis, elektrolitų pusiausvyros sutrikimas ar savižudybė.

     Persivalgymas. Pagrindiniai požymiai:

  • dažni epizodai, kuomet per trumpą laiką suvartojami dideli maisto kiekiai,
  • gėda ar pasišlykštėjimas savo elgesiu, kad nebegali kontroliuoti mitybos,
  • valgymas pasislėpus.

     Dažniausiai šiuo sutrikimu sergantieji linkę turėti antsvorį ar nutukimą. Šiuo sutrikimu sergantieji (tiek vaikai, tiek suaugusieji) patys nesuvokia, kad tai liga, labai išgyvena dėl nesivaldymo ir gali būti nuolat prislėgti ar susirgti depresija. Vaiko ar paauglio antsvoris, sąlygotas nuolatinio persivalgymo, gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai (širdies ligos net jauname amžiuje, aukštas kraujo spaudimas, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, antrojo tipo diabetas).

Valgymo sutrikimų prevencija:

  • tėvai turi daugiau bendrauti  su vaikais, išklausyti, žinoti pagrindines vaiko problemas, formuoti tinkamas vertybes,
  • vaikai turi turėti artimą žmogų, kuriam nebijotų išsipasakoti, ką jaučia,
  • užsiimti mėgstama veikla,
  • aktyvus laisvalaikis.

 

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner