2024-03-11

               VIKTORINA „AŠ GYVAS KALBOJE“

      Kovo 8 d. (per 6 pamoką) mokykloje suorganizuota dviejų kartų viktorina „Aš gyvas kalboje“, skirta Lietuvių kalbos dienoms ir Kovo 11-ajai paminėti. Renginio iniciatorės - lituanistės Vitalija Brunalienė ir Arina Prižginaitė. Kompiuterines pateiktis parengė matematikos mokytoja Nijolė Donėlaitė.
    Viktorinoje dalyvavo 5–10 kl. mokinių komandos (po 5 vaikus), prie kurių prisijungė ir po vieną atitinkamos klasės tėvelių atstovą (5 kl. - Eglė Šiaulė, 6 kl. - Lina Briedienė, 7 kl. - Silvija Venclovienė, 8 kl. - Vaida Eismontienė, 10 kl. - auklėtoja Jūratė Lisauskienė).
     Renginio pradžioje pirmiausia buvo „įdarbinti“ žiūrovai, kurie, atsakę į pateiktą klausimą, pelnė pirmą tašką savo klasės komandai. Mokiniams teko prisiminti, kur ir kada pirmą kartą buvo paminėtas Lietuvos vardas, kokie yra Lietuvos etnografiniai regionai, kiek tarmių turi lietuvių kalba, kas sukūrė mūsų šalies himno žodžius ir melodiją, kokia yra Lietuvos valstybės valdymo forma ir pan. Savo atstovaujamai komandai po du taškus pelnė ir mamytės: jos pasakė nuomonę apie tai, kas ir kodėl yra svarbu žmogaus gyvenime (nurodyta, kad žmogui svarbus išsilavinimas, mėgstama veikla, sveikata, vaikai, laisvė ir atsakomybė už savo veiksmus).
      Viktoriną „Aš gyvas kalboje“ sudarė 16 klausimų ir užduočių. Renginio dalyviai sužinojo, kuri lietuvių rašytoja buvo mokytoja ir mėgo bitininkauti, kas yra „pasturdėlis“, kiek raidžių sudarė pirmąją spausdintą lietuvių kalbos abėcėlę, koks žodis sieja graikų dievą, saldumyną ir vakarų vėją, kokiai raidei atidengta skulptūra Kaune, kas yra „čiūto tūto“, ką lietuviškai reiškia nurodyti žemaitiški žodžiai (pavyzdžiui, gėmbė, slyduoks, majednos, tuopuotė) ir kt.
     Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad I vietą užėmė 10 kl. mokiniai, II - septintokai, III - 6 kl. mokiniai. Dėkojame visiems už bendradarbiavimą ir bendrystę.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner