2023-10-21

„Tas, kuris sodina medžius, myli ne tik save, bet ir kitus“.
Tomas Fuleris


 VIKTORINA „GAMTOS ŽINOVAI“


     2023 m. spalio 19 d. 12 val. mūsų mokykloje vyko Kretingos rajono 5–8 klasių mokinių viktorina „Gamtos žinovai“ (iniciatorė, organizatorė - pavaduotoja ugdymui, biologijos mokytoja metodininkė Aušra Gedgaudienė, jai talkino chemijos mokytojas metodininkas Viktoras Stropus). Rajoninio renginio, kurį vedė 10 kl. mokinės Aušrinė Jurevičiūtė ir Beatričė Rojutė, tikslas - plėtoti mokinių gamtamokslinę kompetenciją, skatinti poreikį domėtis supančia aplinka, formuoti praktinius tiriamuosius, kūrybinės veiklos ir gebėjimo dirbti komandoje įgūdžius, skatinti tarpinstitucinį mokinių, gamtos mokslų mokytojų ir karjeros specialistų (miškininkų) bendradarbiavimą.
      Viktorinoje sulaukta 5–8 kl. mokinių ir juos parengusių pedagogų iš įvairių Kretingos rajono bendrojo lavinimo mokyklų: Salantų gimnazijos (biologijos mokytoja metodininkė Rasa Bumblienė), Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokyklos-daugiafunkcio centro (fizikos ir gamtos mokslų vyresnioji mokytoja Rima Stuopelienė), Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinės mokyklos (biologijos mokytojas metodininkas Viktoras Stropus) bei mūsų ugdymo įstaigos (biologijos mokytoja metodininkė Aušra Gedgaudienė, geografijos vyresnioji mokytoja Rūta Trakienė).
     Viktorinos „Gamtos žinovai“ dalyviams ir svečiams sveikinimo žodį tarė mokyklos direktorė Laima Mačernienė. Rajoniniame renginyje dalyvavo ir Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio miško auginimo specialistė Gražina Banienė, kuri papasakojo apie įvairias medžių rūšis, miško sodinimą ir priežiūrą, sodinukų auginimą medelyne, pademonstravo medžių sėklų kolekciją bei visiems viktorinos dalyviams padovanojo po knygelę „Valstybinių miškų urėdija“.
      Prasidėjus renginiui (šiųmetės viktorinos veiklos tema - „Miško ekosistema“), visi dalyviai pagal spalvas buvo suskirstyti į 5 mišrias komandas. Mokiniai turėjo atlikti 7 skirtingas užduotis (iš viso buvo galima surinkti 64 taškus). Atsakinėdami į testo klausimus (1 užduotis), jaunieji gamtininkai nurodė, kuris Lietuvos miškas (giria) yra didžiausias, kas yra miško trakas, kaip vadinami jauno miško tvarkymo ir apsaugos darbai, koks retas miškų žinduolis įrašytas į Raudonąją knygą ir pan.
    Antra užduotis - iš nuotraukų atpažinti 10 žymiausių Lietuvos medžių, kurie yra gamtos paminklai arba saugomi paveldo objektai (pavyzdžiui, europinis maumedis, Stelmužės ąžuolas, Renavo eglė, Papilės liepa, Salantų kaštonas ir kt.).
      Trečia užduotis - atpažinti medžio rūšį pagal lapus. Viktorinos dalyviams buvo pateikta 10 kortelių su skirtingų medžių (ir krūmų) herbarais (klevo, uosio, beržo, lazdyno, kadagio, šermukšnio, liepos, tuopos, drebulės, gluosnio). Komanda „Geltoni“ pagal lapus nurodė net 9 medžių rūšis.
      Ketvirta užduotis - atpažinti medį, jo vaisius, lapus ir žiedus.    
      Mokiniams teko padirbėti ir praktiškai (penkta užduotis): atpažinti medžius iš jų kamienų stuobrelių ir nustatyti medžių amžių pagal metinių rievių skaičių.
     Kadagys - vienintelis Lietuvos miškuose savaime augantis spygliuotis krūmas. Žinomiausios ir saugomos kadagio populiacijos Lietuvoje - Šauklių kadagynas ir Kadagių slėnis prie Kauno. Šešta viktorinos užduotis -- „Viskas apie kadagį“. Mokiniams teko nurodyti, koks yra kitas kadagio pavadinimas, augalo tipas, kokia amžiaus trukmė, kam naudojamos šakelės, kokias medžiagas, naikinančias bakterijas, išskiria ir kt.
    6 klasės mokinėms Evelinai Kolajanskaitei ir Vytautei Vilimaitei pristačius pranešimą „Medžių simbolinė reikšmė“, viktorinos dalyviai atliko 7 užduotį „Lietuvos medžiai-simboliai“: pagal pateiktas užuominas ir simbolinę reikšmę nurodė medžio pavadinimą.
      Mokinių komandų darbą vertinusi kompetentinga komisija susumavo rezultatus ir paaiškėjo, kad I-ąją vietą, surinkusi 52,5 taško, laimėjo komanda „Geltoni“: aštuntokas Ugnius Rimkus ir penktokė Gabija Drakšaitė iš Kartenos mokyklos, šeštokas Jonas Lipinskas iš Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokyklos ir Salantų gimnazijos septintokė Natalija Alminaitė. Viktorinoje dalyvavusiems mokiniams ir juos rengusiems pedagogams įteikti Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro padėkos raštai.
      Beje, visi rajoninio renginio dalyviai ir svečiai galėjo pasigrožėti karteniškių 5–10 kl. mokinių piešiniais medžių tematika (mokytoja - Lineta Steponavičienė) bei nuotraukų paroda „Medžių miniatiūros“ (autorė A. Gedgaudienė).

Nuotraukos fortogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner