2022-06-21

„Mokslo ribos panašios į horizontą: kuo labiau prie jų artėji, tuo labiau jos tolsta“.

                                                                                                                     P. Buastas

                 KONFERENCIJA „MŪSŲ ŽINGSNIAI Į SĖKMĘ“

      Birželio 21 d. mokykloje vyko mokslinė-praktinė konferencija „Mūsų žingsniai į sėkmę“. Renginį kuravo pavaduotoja ugdymui Aušra Gedgaudienė, o jį vedė Gabrielė Mataitytė (8 kl.) ir dešimtokė Evelina Stonkutė (scenarijaus autorė - lituanistė Vitalija Brunalienė). Konferencijos metu 5–10 kl. mokiniai pristatė savo atliktus projektinius, kūrybinius ir tiriamuosius darbus.
    Evelina Stonkutė (10 kl.) didžiavosi, kad jos technologijų olimpiados darbas „Mano mintys“ pasiekė respublikinę auditoriją ir pelnė specialiąsias nominacijas: Vytauto Didžiojo universitetas apdovanojo už išskirtinius namų darbus, o Vilniaus kolegija skyrė nominaciją „Minčių gaiva ir jų atspalviai“. Konferencijos metu mokinė pakomentavo, kokias medžiagas ir priemones naudojo atlikdama kūrybinį darbą, aptarė darbo proceso eigą, padėkojo technologijų mokytojai Indrei Paulienei.
    E. Stonkutė dalyvavo ir Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos organizuotame Žemaitijos regiono mokinių kūrybos konkurse „Koram žemaitėška“ ir už pasakojimą „90 gyvenimielė žėidū“ buvo apdovanota III vieta (lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Arina Prižginaitė).
    Aktyvioji dešimtokė Evelina taip pat dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro konkurse „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“. Mokinė atliko rašto darbą „Laisvės kovų užgrūdintas“, kuris buvo įvertintas paskatinamuoju prizu (istorijos mokytojas Alvydas Jakštas).
      5 kl. mokinė Ema Sakalauskaitė dalyvavo Žemaitijos nacionalinio parko organizuotame konkurse „Saugokime Žemę, kad ji saugotų mus“: penktokė sukūrė eilėraštį „Mano Žemei“, kurį ir perskaitė konferencijos dalyviams. E. Sakalauskaitė dalyvavo ir jau anksčiau minėtame konkurse „Koram žemaitėška“: už pasakojimą „Mona senasis buočios“ pelnyta I vieta 5-8 kl. grupėje (mokinei padėjo mokytoja ir mama A. Prižginaitė).
     Dvi penktokės - Rugilė Kazlauskaitė ir Miglė Staponkutė - dalyvavo tarptautiniame jaunimo epistolinio rašinio konkurse ir rašė laiškus Lietuvos Respublikos Aplinkos ministrui S. Gentvilui bei už aplinką atsakingam Europos Komisijos nariui V. Sinkevičiui, kuriuose mąstė, kaip išsaugoti gamtą, kai taip aktyviai reiškiasi visuotinis atšilimas (lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vitalija Brunalienė).
    7 kl. mokinys Tajus Smilingis ir aštuntokas Deimantas Metrikis Kretingos rajono mokyklų 6–8 kl. mokinių konkurse „Spelling Bee“ savo amžiaus grupėse laimėjo pirmąsias vietas. Konferencijos metu abu vaikinai taip pat pademonstravo puikias užsienio kalbos žinias (anglų kalbos specialistė Indrė Smilingienė).
     Andrej Risev (8 kl.) dalyvavo projekto „Tavo žvilgsnis“ veiklose: iš rusų kalbos vertė tekstą ir laimėjo diplomą už puikius pasiekimus (rusų kalbos mokytoja Jūratė Lisauskienė).
    Konferencijos dalyviai klausėsi ir tiriamojo projektinio darbo „Dantų pastos kokybės tyrimas“ pristatymo. Jo autorės - septintokės Greta Falkytė ir Ieva Stroputė (biologijos mokytoja Aušra Gedgaudienė). Mokinės aptarė tiriamojo darbo tikslus ir uždavinius, iškeltas hipotezes, eigą, rezultatus. Beje, įdomus, informatyvus tiriamasis darbas buvo pristatytas ir Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje vykusioje Žemaitijos regiono gamtamokslinėje konferencijoje „Ieškome, tiriame, kuriame“.
   Tiriamąjį projektinį darbą „Krakmolo tyrimai“ Žemaitijos regiono gamtos mokslų mokinių tiriamųjų darbų konferencijoje „Sužinok daugiau“, vykusioje Kretingos muziejuje, pristatė 8 kl. mokinės Gabrielė Mataitytė ir Beatričė Rojutė. Padedamos biologijos mokytojos A. Gedgaudienės, aštuntokės jodo indikatoriumi nustatė, kokiuose augaluose ir maisto produktuose yra krakmolo, pro mikroskopą tyrė skirtingų krakmolo rūšių grūdelių struktūrą, su mikroskopo kamera išmoko padaryti stebimo vaizdo nuotraukas.
   Pristatyti ir mokinių atlikti istorijos projektiniai darbai: „Sausio 13-oji“ (darbo autoriai - šeštokai Karina Samulionytė ir Ugnius Rimkus), „Kovo 11-oji“ (devintokė Orinta Astrauskaitė), „Knygos kelias“ (8 kl. mokiniai Astijus Lygutas ir Deimantas Metrikis). Įdomus ir pilietiškumo pagrindų darbas „Gyvenu Kartenoje“, kurį atliko dešimtokės Monika Raminaitė ir Gabija Džiugelytė (darbų vadovas - istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas Alvydas Jakštas).
    9 kl. mokiniai Vilius ir Mindaugas Mažeikiai konferencijos dalyviams pristatė integruotą geografijos, dailės ir technologijų projektinį darbą „Europos šalių - Lietuvos, Slovėnijos, Portugalijos, Rumunijos ir Turkijos - kultūriniai aspektai“. Aptarta minėtų šalių -  tarptautinio projekto „Gyvenkime darnoje su gamta“ partnerių - geografinė padėtis, nurodyti nacionaliniai požymiai (medis, paukštis, gyvūnas, gėlė ir kt.), sukurti grafiniai ornamentai (mokytojos Rūta Trakienė ir Indrė Paulienė).
    Konferencijos dalyviai apžiūrėjo ir 8 kl. mokinių kūrybinių darbų parodą „Dirbtinis popierius“ (mokytoja Indrė Paulienė).

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner