2021-10-29

NETRADICINIO UGDYMO DIENA

   Spalio 28 d. mokykloje suorganizuota netradicinio ugdymo diena „Nuo savanorystės iki profesijos“, skirta ugdymui karjerai (iniciatorės – pavaduotoja ugdymui Aušra Gedgaudienė bei rusų kalbos mokytoja metodininkė, ugdymo karjerai veiklos koordinatorė Jūratė Lisauskienė).
    Iš pradžių 1–10 kl. mokiniams vyko netradicinės pamokos, kurių metu kalbėta apie savanorystę, žiūrėti filmukai apie įvairias profesijas.
    Pradinukai dalyvavo Kultūros paso programos „Mokslininkas“ veiklose. Taip pat 2–4 klasių mokiniai susipažino su muziejininko specialybe. Anglų kalbos mokytoja ir kraštotyrinės-muziejinės veiklos organizatorė Milda Narkienė vaikams papasakojo mokyklos muziejaus ir kai kurių jo eksponatų atsiradimo istoriją, supažindino su muziejuje vykstančiomis veiklomis, suorganizavo edukaciją Vėlinių tema (vaikai padarė puokštes, kurias vėliau nunešė į kapelius).
     Įdomiuose užsiėmimuose dalyvavo ir 5–10 kl. mokiniai.
   Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Roma Varnelienė penktokams ir šeštokams papasakojo bei praktiškai pademonstravo, kaip nukentėjusiam žmogui suteikti pirmąją pagalbą. Panašių dalykų mokėsi ir 7–10 kl. ugdytiniai. Su paramediko profesija jaunuolius supažindino paramedikas, MOPT savanoris Justinas Vasiliauskas.
    Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) savanorė Neringa Sukauskaitė su 7–10 kl. mokiniais kalbėjosi apie savanorystę, papasakojo apie MOPT veiklą, skatino jaunuolius diskutuoti, kritiškai mąstyti.
    5–6 kl. mokiniai apsilankė Kartenos gaisrinėje, apžiūrėjo renovuotas patalpas, ugniagesių komandos darbo įrangą. Šaunieji ugniagesiai Vaidas Puidokas ir Enrikas Brežinskas vaikams papasakojo apie gaisrininko profesiją, pademonstravo, kaip greitai apsirengti tarnybinę uniformą, kaip gesinti įsiplieskusią ugnį, leido mokiniams įlipti į gaisrinę mašiną.
     8–10 kl. jaunuoliai apsilankė pas ūkininką Gintarą Žiobaką, kuris papasakojo, kokias grūdines kultūras augina, kur realizuoja derlių, kaip ir kam paskirsto gautas pajamas, kokių nuostolių patiria dėl nepalankių oro sąlygų, aprodė turimą galingą techniką. Mokiniai bei juos lydėjusios pedagogės iš ūkininko Gintaro gavo ir dovanų – po maišiuką kvapnių kmynų.
    5–10 kl. mokiniai buvo supažindinti ir su Lietuvos šaulių sąjungos Jaunųjų šaulių organizacijos veikla, apie kurią papasakojo Jaunųjų šaulių Kretingos būrio vadas Jonas Meldaikis. Mokiniams pademonstruota ir jaunųjų šaulių uniforminė apranga, kita ekipuotė.
    5 ir 7 kl. mokiniai, paraginti Kretingos KC Kartenos skyriaus vedėjos Janinos Vaičekauskienės, dalyvavo socialinėje pilietinėje-praktinėje veikloje: miestelio parkelyje prie seniūnijos padėjo išdėlioti išskaptuotus moliūgus (buvo ruošiamasi moliūgų šventei „Po rudens dangumi“). KC meno vadovas Rimantas Varkojus pradžiugino vaikus savo dainomis, parodė ir leido pagroti įvairiais muzikos instrumentais.
    6 kl. mokiniai su auklėtoja Vitalija Brunaliene lankėsi Kartenos kapinėse: tvarkė apleistus kapelius, uždegė žvakutes.
    Apibendrinant galima teigti, kad netradicinio ugdymo dienos veiklos buvo įdomios ir naudingos, nes suteikė mokiniams galimybę bendradarbiauti, ugdytis socialinius įgūdžius, pažinti skirtingas profesijas ne tik teoriškai, bet ir dalyvaujant praktiniuose užsiėmimuose.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner