2019-11-25

PAMINĖTI ŽEMAITIJOS METAI

Lapkričio 22 d. mūsų mokykloje suorganizuota netradicinio ugdymo diena, skirta Žemaitijos metams paminėti.

Per pirmą pamoką 1–10 kl. mokiniams (atskirai kiekvienai klasei) vyko interaktyvi paskaita „Žemaitėjė – mona gimtėnė“, kurią vedė dalykų mokytojai ir klasių auklėtojai (kompiuterines pateiktis parengė geografijos mokytoja R. Trakienė).

Moksleiviai varžėsi ir viktorinoje „Žemaitiška kalba“ (organizatorė – bibliotekos vedėja A. Bončkienė). Vaikams teko žemaitiškus žodžius ir posakius išversti į lietuvių kalbą (pavyzdžiui, „apėntas“ – vėl, „kūlis“ – akmuo, „koskelė“ – skarelė, „pjaun ba peilė, dor ba ylas“ – pjauna be peilio, duria be ylos ir kt.), lietuviškus žodžius ir vardus pasakyti žemaitiškai (pavyzdžiui, gabalas – „šmuots“, rogės – „šliedės“, Antanas – Ontė, Ignas – Ėgnė, Jonas – Juonis ir kt.), su pateiktais žodžiais sukurti trumpą pasakojimą.

Susumavus rezultatus paaiškėjo ir viktorinos nugalėtojai. 1–4 kl. grupėje I vietą laimėjo trečiokai, 5–10 kl. grupėje – penktokai.

5–10 kl. moksleiviai dalyvavo ir viktorinoje „Žemaitija“, kurioje turėjo pademonstruoti išmanymą apie šio etnografinio regiono patiekalus, svarbiausias šventes, kultūros ir visuomenės veikėjus, rašytojus, istorinius ir geografinius objektus, Žemaitijos kraštovaizdį ir t.t. (viktoriną organizavo ir vedė mokytoja R. Trakienė). Varžytuvių nugalėtojai – dešimtokai.

1–10 kl. mokiniai atliko ir savarankišką darbą „Žemaitijos dainos, žaidimai ir kiti parokavimai“: mokėsi žemaitiškų liaudies dainų, greitakalbių, anekdotų, skaičiuočių, žaidimų, šmaikščių posakių.
Edukacinė veikla „Mes esame žemaičiai“ vyko Kartenos kultūros skyriaus salėje (organizatorė – šokio mokytoja, skyriaus vedėja J. Vaičekauskienė). Mokiniai ėjo ratelius, minė mįsles, inscenizavo pasaką be galo apie senį ir senutę bei M. Valančiaus pasakojimą „Mikė melagėlis“, dainavo.

Įdomi ir prasminga veikla leido visiems pabūti kartu, pasivaržyti ir daugiau sužinoti apie Žemaitiją – savo gimtąjį kraštą.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner