2018-10-18

Ekskursija į Jonavą

Mūsų mokyklos 5–10 klasių mokiniai vyko į kultūrinę-pažintinę ekskursiją po Lietuvą. Šįkart buvo nuspręsta aplankyti Jonavą. Po istorinių, kultūrinių žinių apie šį miestą mokiniai nepraleido progos papramogauti ir nuotykių parke – „Lokės pėdoje“.

Jonava (pavadinimas susijęs  su įkūrėjo didiko Jono Kosakovskio vardu) labai gražus ir spalvingas miestas savo istorija. Miestas turi savo Joninių slėnį, vienintelį Lietuvoje! Jame yra net trys tvenkiniai, apsupti dviračių tako. Žiemą jonaviškiai džiaugiasi slidinėjimo trasomis. Jonavos istorija jokiais būdais nėra paprasta. Šio miesto išskirtinumas yra tai, kad iki Antrojo pasaulinio karo jo gyventojai buvo beveik vieni žydai – net 80 % žydų. Gidė, kuri mus lydėjo, pasakojo apie žydų papročius, tradicijas, įsitikinimus. Pavyzdžiui, kad žydai labiau už viską vertino išsilavinimą. Jau ketverių metų vaikus pradėdavo mokyti skaityti ir rašyti. Taip pat įdomu buvo klausytis apie žydų laidotuvių apeigas. Aplankėme miesto centre esančią Šv. Jokūbo bažnyčią, kuriai jau 225 metai. Matėme kriptas, kuriose ilsisi miesto įkūrėjų palaikai.

Vis dėlto pagrindinis mokinių kelionės tikslas buvo „Lokės pėda“. Tai vieta, kurioje karstomasi po medžius, įveikiamos įvairios kliūtys. Linksmiausia buvo leistis lynu per slėnį. Kai pakimbi kelių dešimties metrų aukštyje ir leki per slėnį, matai, kaip apačioje vingiuoja upė – akmenuota, nesrauni, tamsi, bet beprotiškai gyva ir graži. Jauti, kaip kyla vėjas ir rudeniniai lapai žaidžia aplink kojas, rankas, plaukus. Pasijunti kaip laisvas paukštis. Atsiveria visai kita erdvė, visai kitas laikas...

Kelionė buvo sportiška, prasminga ir linksma. Buvo verta vykti, nes parsivežėm tik geras emocijas.

Arvydė Paulauskaitė, 8 klasė

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner