2017-10-12

TURININGA IŠVYKA Į KINTUS IR VENTĘ

Rugsėjo viduryje 3–4 klasių mokiniai su auklėtojomis Monika Žeimiene ir Rima Bitautiene buvo išvykę į Kintus ir Ventę.

Kintuose pradinukai aplankė Vydūno kultūros centrą, susipažino su Mažosios Lietuvos švietėjo gyvenimu ir kūryba, Kintų ir pamario krašto praeitimi. Pasirodo, Vydūno muziejus – vienintelė vieta Lietuvoje, kur saugoma didžiausia rašytojo gyvenimo ir kūrybos faktus liudijančių eksponatų kolekcija ir pats įspūdingiausias asmeninis daiktas – Vydūno arfa. Muziejuje vaikai apžiūrėjo ir senovinius įrankius, klausėsi pasakojimo lietuvininkų šneka, žiūrėjo pasaką „Avelė“, gavo „vydūniškų“ patarimų, kaip saugoti sveikatą. Pasak Vydūno, sveikata visada susijusi su šviesa, tyru oru, švarumu, niekuomet – su tamsa, purvu. Kintuose aplankyta ir didžiausia Lietuvos tuja.

Įdomu buvo ir Ventėje. 3–4 klasių mokiniai sužinojo, kad Ventės rago iškyšulyje pastatyta didžiausia paukščių gaudyklė pasaulyje. Paukščių žiedavimo stotyje vaikams pavyko sužieduoti pulkelį mėlynųjų zylučių. Pradinukai apžiūrėjo sparnuočių ekspoziciją, klausėsi įvairių paukščių balsų, sprendė testą. Kai į ornitologo tinklus įsipainiojo žaltys, emocijos liejosi per kraštus!

Senais geležiniais bei ornamentais puoštais laiptais mokiniai su klasių vadovėmis kopė į švyturį, pastatytą prieš 160 metų. Iš 11 metrų aukščio atsivėrė nuostabaus grožio panorama.

Straipsnio pradžioje minėtas lietuvių tautos išminčius Vydūnas yra sakęs, kad „lietuviai gali jaustis garbės verti, nes turi kalbą, istoriją, kultūrą“. Pabuvoję išvykoje 3–4 klasių mokiniai dar kartą įsitikino, koks gražus mūsų gimtasis kraštas, kokia skambi kalba, kokie pamokantys mūsų tautos papročiai ir tradicijos.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-03-26 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner