2017-05-17

Viktorina „English speaking countries“

Anglų kalba – germanų kalbų grupės kalba. Vartojama Jungtinėje Karalystėje, JAV, Australijoje, Airijos Respublikoje, Naujojoje Zelandijoje, 60% Kanadoje, iš dalies Pietų Afrikos Respublikoje, Indijoje.

Teigiama, kad šiuo metu pasaulyje egzistuoja apie 7000 skirtingų kalbų. Nemažoje dalyje valstybių kalbama keliomis kalbomis. Nors skirtingų kalbų yra gana daug, tačiau net 90% šių kalbų kasdien kalba mažiau nei 100 tūkst. žmonių (panašiai tiek žmonių gyvena Šiauliuose).

Kalbų paplitimas regionuose labai skiriasi. Azijoje kalbama 2200 skirtingų kalbų, kai tuo tarpu Europoje vos 260. Kiekvienais metais, gegužės 9-ąją dieną švenčiame Europos dieną. Europoje taip pat plačiai paplitusi ir labai populiari – anglų kalba. Europos dienai pažymėti Lietuvoje yra organizuojami renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su Europos Sąjunga, diskutuojama visais Europai svarbiais klausimais, anglų kalba pažymima kaip svarbi, dominuojanti komunikacijos priemonė.

Šiemet gegužės 9-ąją dieną šventė ir Kartenos daugiafunkcio centro 5–10 klasių mokiniai. Anglų kalbos vyr. mokytojos Rūta Valaitytė ir Jolanta Putriuvienė pakvietė mokinius į viktoriną „English speaking countries“. Viktorinos tikslas buvo skatinti mokinius domėtis ir gilinti žinias apie angliškai kalbančias šalis, paminėti Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungos sukaktį ir Europos dieną. Lavinti anglų kalbos mokinių kalbėjimo, suvokimo, klausymo gebėjimus, gilinti geografines žinias.

Viktorinos pradžioje Edgaras Rojus (8 kl.) skaitė pranešimą apie anglų kalbos svarbą pasaulyje, kartu su anglų kalbos mokytoja Rūta Valaityte, Edgaras akcentavo, kad anglų kalba yra labai svarbi karjeros siekimui ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Viktorinos metu netrūko teigiamų emocijų, klausimai buvo įdomūs ir įvairiausi. Mokiniai burtų keliu buvo suskirstyti į 5 šalių komandas: Australijos, Naujosios Zelandijos, Anglijos, Kanados, JAV.

Viktorinos temos buvo apie Anglijos, Kanados, Naujosios Zelandijos, Australijos sostines, kultūrinius ypatumus, geografinę padėtį, miestus, regionus, politinę santvarką. Viktorinos komanda turėjo atsakyti į 50 pateiktų klausimų. Klausimai buvo įvairaus sudėtingumo, pavyzdžiui, kokia valiuta dominuoja Anglijoje? Kaip vadinasi JAV parlamento taryba, ar kas yra pirmieji Naujosios Zelandijos gyventojai?

Trys komandos buvo apdovanotos I, II, ir III vietos diplomais. Nugalėtoja tapo „New Zealand“ komanda, teisingai atsakiusi į 32 klausimus. Labai mažai, tik vienu balu atsiliko komanda, pelniusi antrąją vietą (31balas). Komandos pavadinimas buvo „United States of America“. Trečiąją vietą laimėjo komanda, surinkusi 28 balus, jos pavadinimas buvo „Canada“.

Viktorinos metu buvo demonstruojami trumpi filmukai „What‘s the most common language in the world“, (kokia yra pati populiariausia kalba pasaulyje), „What do we know about New Zealand“ (Ką mes žinome apie Naująją Zelandiją). Mokiniai džiaugėsi, galėdami sužinoti įvairiausių dalykų, praturtinti georgrafines, istorines žinias.

Humanitarinės grupės pirmininkė Rūta Valaitytė

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner