2017-04-19

JAUNŲJŲ LITERATŲ KŪRYBOS SKAITYMAI

Minint Tarptautinę vaikų knygos dieną mūsų mokykloje suorganizuota jaunųjų literatų kūrybos skaitymo popietė. Renginio iniciatorė ir organizatorė – bibliotekos vedėja Alvyra Bončkienė (popietė vyko balandžio 7 d. 13 val. mokyklos edukacijos centre-muziejuje).

Šventės pradžioje A. Bončkienė perskaitė vaikų spaudos ir radijo žurnalisto, rašytojo Sergejaus Machotino kreipimąsi į pasaulio skaitytojus vaikus ir suaugusiuosius (kreipimasis parašytas Tarptautinės vaikų knygos dienos proga). Kreipimesi „Augti su knyga“ atkreipiamas dėmesys į skaitymą kaip vertybę, akcentuojama, kad skaityti – didžiulis malonumas.

Renginio vedėja A. Bončkienė pasidžiaugė, kad mūsų mokykloje yra ne tik skaitančių, bet ir kuriančių bei kitų kūrybą interpretuojančių vaikų. Viena tokių mokinių – šeštokė Arvydė Paulauskaitė. Mergaitė teigia daug reikalaujanti iš savęs, nemėgstanti vienatvės, trokštanti aplankyti Paryžių. Arvydė išraiškingai perskaitė rašytojos Nijolės Kepenienės pasakojimą „Pavogtas juokas“. Didžiuojamės, kad mokykloje turime tokią artistišką jaunąją skaitovę, kuri šiais metais pelnė prizines vietas ir rajoniniame, ir apskrities meninio skaitymo konkurse, kuris vyko Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijoje.

Antrokas Tajus Smilingis skaitė Vytauto Misevičiaus „Gudruolį“, o trečios klasės mokinė Gabrielė Mataitytė nudžiugino savo kūrybos eilėraščiu „Kalėdų senelis ir ekspresiukas“. Jaunasis poetas Deimantas Metrikis (3 klasė) taip pat perskaitė savo sukurtus eilėraštukus „Velykų bobutė“, „Lietuva – šalis brangi“. Pasakišką istoriją apie mergaitę Beatą („Gyveno kartą mergaitė“) sukūrė penktokė Kamilė Narvilaitė.

8 klasės mokinė Justina Šiaulytė teigia save išreiškianti kurdama, fotografuodama, gamindama maistą. Ši gabi mergina perskaitė esė „Gamtoj – pilnatvė ir įkvėpimas“. Beje, ši esė Lietuvos moksleivių ir studentų kūrybinių darbų konkurse, skirtame Šatrijos Raganos 140-osioms gimimo metinėms paminėti, įvertinta III laipsnio diplomu.

Mergaitė, norinti parašyti knygą ir palikti pėdsaką žmonių širdyse... Mergaitė, visiems linkinti siekti savo tikslų... Ši mergaitė – tai aštuntokė Alvyda Jedenkutė. Alvyda perskaitė novelę „Meilė turi sparnus“. Tai jausmingas pasakojimas apie mažąją Agnytę ir didelę kaip pasaulis tėčio meilę dukrai. Alvyda su novele „Meilė turi sparnus“ taip pat dalyvavo Lietuvos moksleivių ir studentų kūrybinių darbų konkurse, skirtame Šatrijos Raganos 140-osioms gimimo metinėms paminėti (gautas dalyvio pažymėjimas).

Lietuvių kalbos mokytoja Vitalija Brunalienė taip pat teigė, kad neįmanoma gyventi be skaitymo. Ji išraiškingai perskaitė Martyno Vainilaičio mitologinės pasakos „Bruknelė“ ir Salomėjos Nėries poemos „Eglė žalčių karalienė“ ištraukas (tai fragmentai iš pedagogės parengtos meninės kompozicijos „O pasaka tikiu...“). Mokytoja mano – kuo daugiau bus kuriančiųjų, tuo gražesnė bus mūsų tėvynė.

Bibliotekos vedėja A. Bončkienė jauniesiems kūrėjams padovanojo po kaktusiuką. Visi renginio dalyviai ir žiūrovai dovanų gavo ir po rankų darbo knygos skirtuką.

    

Atnaujinta 2024-03-26 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner