2017-03-20

„Tarmė – taip pat mano gimtoji kalba“.
Lina Hall

MOKINIAI DALYVAVO KONKURSE „KORAM ŽEMAITĖŠKA“

Kovo 9 d. 12 val. Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje vyko mokinių kūrybos konkursas „Koram žemaitėška“, kuriame dalyvavo 23 jaunieji rašytojai bei žemaitiško žodžio puoselėtojai iš Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinės mokyklos, Skuodo Bartuvos progimnazijos, Klaipėdos rajono Endriejavo pagrindinės mokyklos, Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos, Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos, Pranciškonų gimnazijos. Pagrindiniai konkurso tikslai: skatinti puoselėti ir išlaikyti žemaičių tarmę, plėtoti mokinių saviraiškos galimybes, kūrybingumo ir komunikavimo kompetencijas, pasidalinti gerąja patirtimi. Konkursantai skaitė savo sukurtus eilėraščius, pasakojimus, vaizdelius, sakmes, pasakas, užrašytus senelių prisiminimus.

Konkurse „Koram žemaitėška“ dalyvavo ir mūsų mokyklos mokiniai. Trečiokė Gabrielė Mataitytė (mokytoja Rima Bitautienė) padeklamavo savo kūrybos eilėraštį „Lielie Zoselė“ ir perskaitė vaizdelį „Mona babitelė“. Penktos klasės mokinė Kamilė Narvilaitė perskaitė klasės draugo Mykolo Daračiaus sukurtą pasakojimą „Bobulės ėšmintis“ (mokytoja Arina Prižginaitė). Ingrida Šlevinskaitė (8 kl.) perskaitė pasakojimą „Bruolė ir seserėis nesutarėma“ bei klasės draugės Alvydos Jedenkutės sukurtą tekstą „Petri meilės istuorėjė“. 8 klasės mokinė Ingrida Juškaitė perskaitė savo sukurtą kūrinėlį „Žėimuos vaizdielis“ ir klasės draugės Justinos Šiaulytės sakmę „Kap atsirada Akruopolis“ (mokytoja Vitalija Brunalienė).

Visi renginio dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis. Konkurso organizatoriai išrinko ir laureatus. Džiugu, kad 5–8 klasių grupėje laureatu (vienu iš keturių) tapo ir mūsų mokyklos penktokas Mykolas Daračius.

Vienodumo pasaulyje yra per daug, ir išsilaikys tik ta šalis, kuri turi kažką savito, įdomaus, išskirtinio. Vienas iš tų dalykų yra kalba, o kalba bus gyva tol, kol bus gyvos tarmės.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner