2016-10-24

MONOGRAFIJOS APIE KARTENOS VALSČIŲ SUTIKTUVĖS

Šių metų spalio 14 dieną Kartenos mokykloje-daugiafunkciame centre įvyko solidaus „Versmės“ leidyklos veikalo – monografijos „Kartena“ – pristatymas. Iškilmingame renginyje „Istorinės Kartenos bendruomenės nariai ir herojai „Kartenos“ monografijoje“ dalyvavo Etninės kultūros globos tarybos pirmininkas, buvęs „Versmės“ leidyklos vyriausiasis redaktorius, vienas monografijos sudarytojų – Virginijus Jocys, istorikas, Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojas muziejininkystei, monografijos istorinės dalies sudarytojas – Julius Kanarskas, Kretingos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Danutė Skruibienė, savivaldybės tarybos narė, socialinių mokslų daktarė Dalia Martišauskienė, Skuodo rajono savivaldybės tarybos narė Levutė Staniuvienė, Kartenos seniūnė Gintarė Padvaiskienė, leidinio bendraautoriai, kraštiečiai, bendruomenės nariai.

Gausų mokyklos edukacijos centre-muziejuje susirinkusių svečių būrį pasveikino Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Laima Mačernienė, svečiams šoko mokyklos jaunučių šokių kolektyvas (vadovė – šokio mokytoja Janina Vaičekauskienė). Pedagogei, kraštotyrinės veiklos entuziastei, mokyklos muziejaus pradininkei, monografijos sudarytojai Bronei Butkuvienei ir kitiems bendraautoriams, nesulaukusiems leidinio pasirodymo, pagerbti skambėjo Laimos Mačernienės, Alvyros Bončkienės, Janinos Vaičekauskienės atliekama Kartenos kultūros skyriaus meno vadovo Rimanto Varkojaus daina „Mokytojui“. Šviesaus atminimo mokytoja B. Butkuvienė pati parašė daug straipsnių ir surinko daug istorinės, kraštotyrinės medžiagos, palaikė nuolatinį ryšį su žinomais šalies mokslininkais, istorikais, etnologais, kalbininkais, įvairių profesijų karteniškiais. Jos ir tuometinės Kartenos seniūnijos seniūnės Zitos Rapalienės rūpesčiu anuomet buvo surinkta dalis lėšų monografijos išleidimui.

„Lietuvos valsčių“ serijos knygą – monografiją „Kartena“ – išsamiai pristatė jos sudarytojai Virginijus Jocys bei Julius Kanarskas. V. Jocys kalbėjo apie tai, kad, siekdama surinkti ir aprašyti kuo daugiau faktinės medžiagos, „Versmės“ leidykla 2002 m. vasarą surengė monografijos autorių lauko tyrimų ekspediciją į Karteną ir jos apylinkes buvusio istorinio Kartenos valsčiaus teritorijoje. Paminėta ir tai, kad monografiją rašė net 84 žmonių kolektyvas (mokslininkai, istorikai, etnologai, tautosakininkai, sociologai, įvairių sričių specialistai, vietiniai autoriai ir kt.). Knygai vertingos medžiagos pateikė Kretingos muziejus, o istorikas Julius Kanarskas ne tik pats rašė, bet ir skaitė kitų autorių straipsnius, rinko medžiagą, iliustracijas, tikrino ir tikslino duomenis.

Monografijos turinį sudaro gamtos, istorijos, kalbos, etninės kultūros, tautosakos, įžymių žmonių skyriai. Leidinyje aptariama Kartenos apylinkių gamta, kraštovaizdis, mitologinės vietos, kalbama apie Kartenos valsčiaus partizanus, kultūros paveldą, Kartenos krašto bažnyčias, kaimus, vienkiemius, gražiausias sodybas, pasakojama apie tradicinius verslus, švietimą, žymius kraštiečius, kūrėjus, įstaigas ir organizacijas, leidinyje esama liaudies medicinos žinių, pasakų, anekdotų, sakmių, padavimų, tyrinėjamos muzikavimo, dainavimo tradicijos ir kt. Monografijoje yra net 12 Lietuvos lokalinių tyrimų mokslo darbų komisijos aprobuotų mokslinių straipsnių. Leidinys gausiai iliustruotas nuotraukomis, piešiniais ir brėžiniais, žemėlapiais, dokumentų faksimilėmis, pateikiamos muzikos kūrinių gaidos.

Renginyje dalyvavo gausus būrys monografijos bendraautorių, kuriems Kartenos seniūnė Gintarė Padvaiskienė padovanojo po knygą. Štai Mikeliui Balčiui padėkota už straipsnius numizmatikos tema, Rimai Žemgulienei (Šoparaitei) – už rašinį „Mačernių klevas“. Už leidinyje publikuotus šviesaus atminimo Juozapo Antano Vilucko straipsnius apie okupacijų metus ir rezistencinį judėjimą, Kartenos valsčiaus partizanus monografija įteikta anūkei Rūtai Daukantaitei. Pagerbta buvusi Aleksandravo mokyklos direktorė, mokytoja Veronika Simutienė, išsamiai papasakojusi Aleksandravo, Baltmiškių, Dyburių, Liepgirių ir kitų kaimų istorijas, bei Jolanta Klietkutė, parašiusi Pakutuvėnų kaimo istoriją. Monografija įteikta ir Nijolei Strolienei, apžvelgusiai Kartenos apylinkių bibliotekų raidą, ir Danguolei Klovienei už pasakojimą apie Kartenos vaistinę, ir Irenai Igarienei už straipsnį apie Kartenos Maltos ordino pagalbos tarnybos veiklą, ir mokytojai Jūratei Lisauskienei už istoriją apie Kartenos vidurinės mokyklos skautų veiklą. Egidijui Mačerniui monografija įteikta už leidiniui padovanotą fotografinę medžiagą. Jo nuotraukomis iliustruoti daugelio karteniškių autorių ir įstaigų straipsniai. Leidinys padovanotas ir Mildai Raudonytei, pasidalijusiai prisiminimais apie tėvą – paskutiniojo nepriklausomos Lietuvos seimo narį, agronomą Joną Raudonį. Knyga įteikta ir daugeliui kitų straipsnių autorių.

Renginio pabaigoje Kartenos seniūnė Gintarė Padvaiskienė ir bendruomenės pirmininkė Irma Žąsytienė padėkojo iškilaus leidinio sudarytojams, bendraautoriams, „Versmės“ leidyklai už unikalią dovaną – 25-ąjį Lietuvos valsčių serijos tomą „Kartena“, skirtą Lietuvos tūkstantmečiui, Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Džiugu, kad Kartena tapo pirmuoju Kretingos rajono valsčiumi, kuriam skirta knyga.

Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Laima Mačernienė dėkodama visiems už bendradarbiavimą ir pagalbą organizuojant renginį, pasidžiaugė, kad tęsti senosios pedagogų kartos pradėtą kraštotyrinį darbą ir muziejinę veiklą ėmėsi jauna pedagogė Indrė Paulienė. Jos dėka atkurta, atnaujinta muziejaus ekspozicija, kuria gėrėjosi renginio dalyviai ir svečiai. Džiugią, pakilią, šventinę popietės nuotaiką knygos „Kartena“ sutiktuvėse padėjo sukurti Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro moterų vokalinis ansamblis (vadovė – muzikos mokytoja Daiva Norvaišienė), Egidijaus Mačernio, Kartenos kultūros skyriaus meno vadovų Janinos Vaičekauskienės bei Rimanto Varkojaus atliekama daina „Toks gyvenimas“.

Arina Prižginaitė, Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro mokytoja
Laima Mačernienė, Katenos mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner