2015-10-04

„Čiurlionis... ir mums, gyviesiems, paliko savo ugningą sielą, savo nepamirštamą liepsningą šaukimą – ieškoti amžinojo grožio, įsilieti pasaulin, ištirpti jame ir pakilti dvasia“.
(R. Rudzytis)

PASAULIS KAIP PASAKA...

1875 m. rugsėjo 22 d. Varėnoje gimė Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Nuo pat mažens jis gyveno garsų pasaulyje ir jau trylikos metų būdamas komponavo. 1900 m. baigė Varšuvos konservatoriją. „Visata jam atrodė tarsi muzikos kūrinys, ir kiekvieną žmogų, kiekvieną daiktą, kiekvieną augalą, kiekvieną lietaus lašą, net pačią saulę jis girdėjo skambant“ (Z. Maurinia).
Tapybos M. K. Čiurlionis ėmėsi, kai jau buvo žinomas kaip pianistas ir kompozitorius. Sukurta apie pustrečio šimto paveikslų, šešiasdešimt grafikos darbų, išlikę apie 300 piešinių eskizų.

Šiemet minimos 140-osios garsaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus gimimo metinės. Ta proga mokyklos bibliotekos vedėja A. Bončkienė surengė parodą „Pasaulis kaip pasaka“. Mokiniai gali susipažinti su M. K. Čiurlionio biografija, kūrėjo literatūriniu palikimu (laiškai, publicistika ir kt.), pavartyti paveikslų reprodukcijų albumą.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner