2015-10-01

„Nauja kalba – naujas gyvenimas;
jei moki tik vieną kalbą – gyveni tik kartą“.

(Čekų patarlė)

 

EUROPOS KALBŲ DIENA

MŪSŲ MOKYKLOJE

 Europos kalbų diena oficialiai švenčiama rugsėjo 26 dieną (nuo 2001 metų). Šios šventės metu Europos valstybėse organizuojami renginiai, skatinantys kalbų mokymosi įvairovę, pagarbą visoms Europos kalboms, regionų ir tautinių mažumų kalboms. Šios dienos paskirtis trejopa: šviesti visuomenę Europos daugiakalbystės klausimais, skatinti mokytis kalbų, atkreipti dėmesį į turtingą Europos kalbų paveldą.

Europos kalbų diena paminėta ir mūsų mokykloje. Edukacinius užsiėmimus moksleiviams vedė anglų kalbos pedagogės Lina Kripienė ir Rūta Valaitytė bei rusų kalbos mokytoja Jūratė Lisauskienė. Pamokų metu diskutuota aktualiomis temomis apie Europos šalių kultūrinį paveldą, kalbos mokėjimo svarbą, žmonių identitetą bei rasinę įvairovę, netrūko ir tradicinių dainų.

Tiek pradinukai, tiek 5–10 klasių mokiniai, padedami anglų kalbos mokytojų, domėjosi ir rinko informaciją, susijusią su Europos šalių kultūra, tradicijomis, kalba, gyvenimo būdo skirtumais. Buvo parengti pranešimai apie Europos šalių kultūrinį unikalumą, mokyklos fojė surengta piešinių ir plakatų paroda (mokinių kūrybiniuose darbuose – įvairias Europos šalis reprezentuojantys akcentai: vėliava, gražiausi kultūros ir gamtos paminklai, pasisveikinimo žodžiai, įdomesni posakiai).

Rusų kalbos mokytoja J. Lisauskienė 7–10 klasių moksleiviams suorganizavo „Durų dailyraščio“ konkursą: mokiniai dailyraščiu rašė nuotaikingą eilėraštuką, o patys gražiausi, tvarkingiausi, kūrybiškiausi darbai papuošė rusų kalbos kabineto duris. Šeštokai, kurie rusų kalbos mokosi dar tik pirmus metus, piešė rusiškas raideles.

Taigi, kaip teigia mūsų mokyklos užsienio kalbų mokytojos, organizavusios Europos kalbų dienos paminėjimą, šiais laikais būtina mokėti bent kelias užsienio kalbas. Svarbu ir mokiniams parodyti, kad daugiakalbystė yra viena iš didžiausių Europos vertybių, kad kalbų mokymasis praturtina gyvenimą, suteikia naujų idėjų bei galimybių.

  

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner