2015-06-12

MOKSLINĖ-PRAKTINĖ KONFERENCIJA

„MŪSŲ ŽINGSNIAI Į SĖKMĘ“

„Kuo labiau tobulinamės, tuo nuostabiau atrodo viskas aplinkui“.
L.Tolstojus

Paskutinę mokslo metų dieną mūsų mokykloje vyko mokslinė-praktinė konferencija „Mūsų žingsniai į sėkmę“. Konferencijoje pristatyti mokinių parengti moksliniai, tiriamieji, praktiniai ir kūrybiniai darbai.

„Ne mokyklai, bet gyvenimui mokomės“. Tokiais Senekos žodžiais renginį pradėjo vedėjai Viktorija Raminaitė (6 klasė) ir Edgaras Rojus (5 klasė), o pirmoji savo esė „Improvizacijos pavasario tema“ (pagal A.Baranausko „Anykščių šilelį“) perskaitė 10 klasės mokinė Aurelija Daukantaitė (darbo vadovė – lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vitalija Brunalienė). Anot Aurelijos, pavasaris – įkvėpimo ir netikėčiausių improvizacijų metas, priverčiantis elgtis kitaip, jaustis kitaip, verčiantis ne tiek žiūrėti sau po kojomis, kiek kelti galvą į dangų, į debesis...

A. Daukantaitė pristatė ir kūrybinį darbą „Gyvybės medis“. Su šiuo darbu (technika – sausos vilnos vėlimas) jaunoji kūrėja laimėjo pirmąja vietą rajoninėje technologijų olimpiadoje ir dalyvavo Kaune vykusioje respublikinėje Lietuvos mokinių technologijų olimpiadoje „Po kūrėjo delnu“. Mokinė pelnė nominaciją už kūrybiškiausią idėją (darbo vadovė – technologijų mokytoja metodininkė Kristina Pocevičienė).

6 klasės mokinės Alvyda Jedenkutė ir Auksė Vaitkutė parengė pranešimą „Rūgštinių ir šarminių tirpalų poveikis organizmams“ (darbo vadovė – biologijos mokytoja metodininkė Aušra Gedgaudienė). Mokslinio – praktinio darbo autorės papasakojo apie atliktą tyrimą (mokinės stebėjo, kaip skirtingos terpės dirvožemiuose prigijo pomidorų ir paprikų daigai) bei pristatė eksperimento rezultatus.

Keliauti po Lietuvą pakvietė 8 klasės mokinė Rugilė Kaubrytė (projektas „Kelionė po Lietuvą“; darbo vadovė – geografijos mokytoja metodininkė Liusia Plonienė). Aštuntokė apžvelgė Lietuvos geografinę padėtį, valdymo formą, papasakojo apie mūsų šalies gamtą, klimatą, augaliją ir gyvūniją, religiją, gyventojų tautinę sudėtį, pramonę ir kt.

Apie išeivijos organizacijas, jų tikslus, veiklos sritis savo pranešime „Išeivija ir Lietuvos laisvės byla“ kalbėjo 9 klasės mokinės Karolina Šeiniūtė ir Gabrielė Stonkutė (darbo vadovė – istorijos vyresnioji mokytoja Asta Pocienė).

Devintokės Karolina bei Gabrielė parengė ir pranešimą „Ar nori pirkti apkepėlę?“ (darbo vadovė – biologijos mokytoja metodininkė Jadvyga Anužytė). Mokinės kalbėjo apie greito maisto žalą žmogaus organizmui bei pristatė anketų duomenis. Tyrime „Ar nori pirkti apkepėlę?“ dalyvavo 74 5 – 10 klasių mokiniai. Paaiškėjo, kad tik 24 respondentai domėjosi apkepėlių sudėtimi, maistine verte, o 74 % mokinių šį pusgaminį valgė bent kartą per savaitę. Tyrimo autorės pasiūlė alternatyvą – už vienos apkepėlės kainą galima nusipirkti 2 apelsinus, 2 kriaušes ar 3 bananus. Mokinės ragino labiau rūpintis savo sveikata ir nepiktnaudžiauti nesveikais užkandžiais.

6 klasės mokinės Alvyda Jedenkutė ir Justina Šiaulytė dalyvauja respublikiniame rašinių ir piešinių konkurse „Mano mokytojas“, tad konferencijoje skaitė savo rašinius („Mano mamos mokytoja“, „Ar sunku būti mokytoju?“). Abiejų mergaičių teigimu, mokytojas mokiniams suteikia ne tik dalykinių žinių, bet moko gyvenimo tiesų ir elgesio normų (darbų vadovė – lietuvių kalbos mokytoja V. Brunalienė).

7 klasės mokinės Eglė Tamošauskaitė, Ema Miliūtė ir Gabrielė Žiobakaitė parengė pranešimą „Žmogaus kūno sandara matematine kalba“ (darbo vadovė – matematikos mokytoja metodininkė Irena Pipirienė). Konferencijos dalyviai bei klausytojai sužinojo daug įdomių faktų apie žmogų: pasirodo, žmogaus plaukas yra ritinio formos, akis – rutulio formos, žmogaus akis geba skirti iki 7 milijonų spalvų, suaugęs žmogus turi 32 dantis ir 228 kaulus, apie 5 litrus kraujo, o žarnynas gali būti iki 8 metrų ilgio ir kt.

Konferencijos dalyviai geografijos žinias pagilino viktorinoje „Pietų ir Pietryčių Europa“, kurią suorganizavo 8 klasės mokinė Indrė Anužytė (darbo vadovė – geografijos mokytoja L.Plonienė). Pasirodo, Pastoinos urvas yra garsiausias Slovėnijos urvas, daugiausiai žemės drebėjimų Europoje būna Pietų Europos valstybėse, didžiausias gylis Viduržemio jūroje yra 5267 metrai, balto marmuro miestu vadinami Atėnai, turistų lankomiausia šalis Pietų Europoje yra Ispanija ir kt.

Aštuntokai Emilis Radvilavičius ir Rugilė Kaubrytė demonstravo puikias anglų kalbos žinias ir pristatė projektinius darbus „Animals“ („Gyvūnai“; darbų vadovė – anglų kalbos vyresnioji mokytoja Rūta Valaitytė).

9 klasės mokinės Gabrielė Stonkutė ir Dovilė Balsytė papasakojo apie savo kūrybinius dailės darbus, su kuriais dalyvavo rajoninėje dailės olimpiadoje („Dvarai mano akimis“, „Mykolo Kleopo Oginskio festivalis“). Dailės darbą „Oginskio dvaras“ pristatė ir septintokė Eglė Tamošauskaitė (kūrybinių darbų vadovė – dailės vyresnioji mokytoja L.Plonienė).

Renginio pabaigoje ištrauką iš Motiejaus Valančiaus apsakymo „Vaikai neklausantys“ skaitė 6 klasės mokinė Justina Šiaulytė (mokytoja V.Brunalienė).

Konferencijos dalyviai ne tik klausėsi pranešimų, bet ir džiaugėsi 6 klasės mokinių Rolando Lukausko bei Manto Lubio medžio darbais. Akį traukė devintoko Rapolo Liakstučio paspirtukas (su šiuo darbu rajoninėje technologijų olimpiadoje mokinys užėmė antrąja vietą; darbų vadovas – technologijų mokytojas Donatas Lubys).

Pranešimų, projektinių darbų autoriams talkino informacinių technologijų mokytoja Nijolė Donėlaitė, renginiui pasiruošti padėjo techninių priemonių ir kompiuterių priežiūros inžinierius Saulius Šopaga.

Konferencijos „Mūsų žingsniai į sėkmę“ koordinatorė Tatjana Valužienė (direktorės pavaduotoja ugdymui) pasidžiaugė brandžiais mokinių moksliniais, tiriamaisiais, praktiniais darbais. Visiems pranešėjams, darbų vadovams buvo įteikti padėkos raštai.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner