2015-03-25

„Knyga neša žinią. Žinia neša meilę Tėvynei“
(iš filmo „Knygnešys“)

 

Knygnešio dienos paminėjimas

mūsų mokykloje

 

Kovo 16-oji – Knygnešio diena. Šią dieną pagerbiami knygnešiai, lietuviškos spaudos draudimo metais platinę knygas, kai po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas lietuvių kalba. Lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviškos knygos ir laikraščiai ėjo iš rankų į rankas.

Knygnešystė – autentiškas mūsų tėvynės reiškinys, kuris vyko tik pas mus, Lietuvoje. 2004 m. UNESCO knygnešystę įvertino kaip retą ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji buvo oficialiai paskelbta Knygnešio diena.

Knygnešio diena paminėta ir mūsų mokykloje. Bibliotekos vedėja Alvyra Bončkienė parengė informacinį stendą apie knygnešius ir knygnešystę bei stendą „Toks buvo knygos veidas“.

Bibliotekoje mokiniai ir mokytojai galėjo žiūrėti Justino Pilyponio filmą „Knygnešys“ (filmas debiutavo 2011 m. tarptautiniame Vilniaus kino festivalyje). „Knygnešio“ režisierius Jonas Trukanas taip apibūdina filmo idėją: „Mes norime parodyti, kad tuometinėje Lietuvoje žmonės net ir spaudžiami problemų mokėjo šypsotis, džiaugtis gyvenimu, o patriotizmas nėra tik rimtuolių privilegija“.

Kiekvienais metais kovo 16 d. primename sau ir kitiems apie sunkų mūsų valstybingumo kelią, apie meilę kalbai bei Tėvynei. Knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį, o kovo 16-oji - įžymiojo knygnešio Jurgio Bielinio gimimo diena – skirta jiems visiems prisiminti ir pagerbti.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner