2015-03-18

„Laisvė nėra amžina dovana. Jai išlaikyti būtinos kasdienės mūsų visų pastangos, kad Lietuvoje laisvi galėtų būti mūsų vaikai, kad kalbėtų ir dainuotų savo protėvių kalba; kad tvirtai stovėtų ant savo tėvų žemės, atvirai ir tiesiai žvelgdami vienas kitam į akis. Būti savimi savo šalyje – ne duotybė, o kantrus ir kruopštus darbas. Tai užsidegimas ir švietimas, kantrus, pasiaukojantis, šventas – žodžiais ir pavyzdžiais. Ne tik šeimoje, ne tik mokyklos suole. Bet ir kai niekas nemato...“
(Rimantas Diliūnas)

 

 

NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO DIENOS

PAMINĖJIMAS MŪSŲ MOKYKLOJE

Kovo 10 d. mūsų mokykloje buvo organizuotas pilietinio ugdymo renginys „Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą“, skirtas Kovo 11-ajai, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai, paminėti. Iškilmingą koncertą vedė muzikos mokytoja Daiva Norvaišienė.

Renginį šokio kompozicija „Protėvių žemė“ pradėjo 8 klasės mokiniai (šokio mokytoja Janina Vaičekauskienė). Skambėjo aštuntokų dueto Erikos Norvilaitės ir Emilio Radvilavičiaus atliekama daina „Atsidūsėjimas“.

Lietuvai, gimtinei visų klasių mokiniai skyrė ir gražiausius posmus, ir muzikinius palinkėjimus. Skambėjo dainos „Akmenėlis“ (muzikos mokytojas Rimantas Varkojus), „Laisvė“, „Žemėj Lietuvos“, „Mano žemė Lietuva“ ir kt. (muzikos mokytoja D. Norvaišienė).

Be šventinio koncerto „Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą“ mokykloje vyko ir kiti Kovo 11-osios minėjimo renginiai. Buvo organizuota 1 – 4 klasių mokinių piešinių paroda „Laisvės takas“. Surengta kūrybinių darbų paroda „Geltona, žalia, raudona“.

5–10 klasių mokiniai rašė mintis apie Lietuvą, kūrė eiles apie tėvynę.

5, 6, 10 klasių moksleiviai (mokytoja Vitalija Brunalienė) rašė pamąstymus tema „Aš esu lietuvis...“. „Ne keikti Lietuvą reikia, bet didžiuotis, kad esame laisvi ir nepriklausomi“ (M. Kniukšta, 10 klasė). „Džiaugiuos savo gimtąja kalba, savitais papročiais ir tradicijomis, perduodamomis iš kartos į kartą“ (M. Gaudutis, 10 klasė). „Šiandien visiems sakyti, jog esi lietuvis, nėra prastas skonis. Tai reiškia, kad esi atstovas tautos, turinčios herojišką praeitį“ (A. Skinzgaila, 10 klasė).

7–9 klasių mokiniai (mokytoja Arina Prižginaitė) rašė pamąstymus tema „Aš didžiuojuosi, kad esu lietuvis“ (mokiniai didžiuojasi ir gimtąja kalba, ir tautos praeitimi, jiems svarbi Lietuvos istorija, graži tėvynės gamta ir kt.) ir panaudodami akrostichą kūrė eiles apie gimtąjį kraštą.

Buvo parengtas informacinis stendas „Laisva Lietuva“. Mokytoja Asta Pocienė 5 – 10 klasių mokiniams vedė istorijos-pilietiškumo pamokas „Laisvės kelias“.

Aktyviai mokyklos bendruomenės nariai prisijungė ir prie akcijos „Lietuvai ir man“ – pynė trispalves draugystės apyrankes ir sau, ir draugui, ir tėvynei, rišo jas ant medžio, skirto Lietuvai, rašė palinkėjimus Lietuvai. 2–3 klasių mokiniai bei jaunosios maltietės apsilankė ir Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje, seneliams deklamavo eilėraščius, dainavo daineles, užrišo trispalves apyrankes.

Akciją „Lietuvai ir man“ inicijavo ir jos rezultatus apibendrino praktikantė Milda Narkienė, Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto studentė. Pasirodo, daugiausiai apyrankių 1–4 klasių grupėje nupynė ketvirtos klasės mokiniai, 5–10 klasių grupėje pasižymėjo šeštokai. Klasių kolektyvams įteikti padėkos raštai. Daugiausiai apyrankių nupynė ketvirtokė Elija Beržanskytė, šeštokė Ernesta Šideikytė, septintokė Gabrielė Žiobakaitė. Moksleivės pagerbtos padėkos raštais. Padėkos raštus gavo ir akcijoje dalyvavę mokytojai bei kiti mokyklos bendruomenės nariai.

Ir darželio grupės „Boružėlės“, ir priešmokyklinio ugdymo grupės „Bitės Ritės mokyklėlė“ vaikai, ir 5–10 klasių mokiniai, ir mokytojai taip pat prisijungė prie pilietinės iniciatyvos „Gyvasis tautos žiedas“: visi sustojo į didelį ratą, iš spalvoto popieriaus lapų sudėjo trispalvę su užrašu „MES MYLIM LIETUVĄ“ ir tėvynei dovanojo daug šypsenų.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner