2014-12-19

„Kalėdos – tai džiugi žinia šiandienos pasauliui, kuris susiskaldęs, pasimetęs, kariaujantis ne tik išorėje, bet ir žmogaus širdyje, vertybių pasaulyje. Kalėdos – didžios vilties, kad pasaulį vis tik valdo ne smurtas,
ne teroras, bet kūdikio lopšį apglėbusi ranka, metas“.

(Kunigas Ričardas Doveika)

 

 

ADVENTAS – LAUKIMO METAS

Mūsų mokykloje gruodžio 16 d. buvo organizuota popietė „Adventas – laukimo metas“ (svarbiausi renginio tikslai ir uždaviniai: integruota dorinio ugdymo veikla puoselėti Advento tradicijas, diegti supratimą apie religines nuostatas, skatinti sąmoningą religinį apsisprendimą, formuoti teigiamą Katalikų Bažnyčios įvaizdį, mokyti vadovautis krikščioniškomis vertybėmis).

Renginio „Adventas – laukimo metas“ iniciatorės – tikybos mokytoja Jolanta Kontrimaitė, mokytoja Jadvyga Anužytė, kuruojanti mokinių tarybos veiklą, bei etikos mokytoja Rūta Valaitytė. Popietėje dalyvavo 8–10 klasių mokiniai, dalykų mokytojai, kiti mokyklos bendruomenės nariai. Svarbiausias renginio svečias – brolis Paulius Vaineikis OFM.

Adventinį susitikimą pradėjo 8 klasės mokiniai Indrė Anužytė ir Emilis Radvilavičius. Mokiniai teigė, kad apie 79% Lietuvos gyventojų save laiko Romos katalikais (daugiau katalikų yra tik Vatikane ir Lenkijoje), kita dalis gyventojų yra nepraktikuojantys katalikai. Laisvė, anot aštuntokų, leidžia pasirinkti bet kokį katalikybės išraiškos būdą.

8 klasės mokiniai Rugilė Kaubrytė ir Donatas Vyšniauskas bei devintokė Rūta Andriekutė skaitė Šventojo Rašto ištraukas, buvo uždegta trečioji žvakė (džiaugsmo žvakė) Advento vainike.

Apie Advento reikšmę, šiandieninio gyvenimo aktualijas kalbėjo popietės svečias – brolis Paulius Vaineikis OFM. Bendravimą su klausytojais brolis pranciškonas Paulius pradėjo giesme „Tu Karalius esi“.

Pranciškonų gimnazijos kapelionas kalbėjo ir apie gyvybės stebuklą. Pasak brolio Pauliaus, mes, lietuviai, gyvename gana ramiai, apgaubti Dievo malonės: mūsų šalyje nebombarduojamos mokyklos, bažnyčios, nešaudoma į žmones, tačiau yra nebranginama tik užsimezgusi gyvybė (kraupi statistika: per trejus karo metus Sirijoje buvo nužudyta virš 1000 vaikų, o taikioje Lietuvoje vien per 2013 m. buvo nužudyta daugiau negu 5700 negimusių kūdikių). Renginio svečio išsakytas mintis lydėjo giesmė „Pabusk, kuris miegi“ („Pabusk, kuris miegi,/ prisikelk iš mirties/ ir Kristus tave apšvies“).

Brolis pranciškonas taip pat akcentavo, kad šventėms reikia ruošti savo širdis – būtina prieiti išpažinties. Taip tikinčiajam suteikiamas šansas nuodėmes palikti prie klausyklos, išsivaduoti iš šėtono nelaisvės ir savo širdyje paruošti baltą guolį Jėzui. Buvo sugiedota giesmė „Ateinu pas Tave su gyrium“.

Paaugliams suprantama kalba (netgi su vaidybos elementais) brolis Paulius Vaineikis OFM papasakojo biblinę istoriją apie gėrio ir blogio pažinimo medį, apie pirmųjų žmonių – Adomo ir Ievos – nuodėmę. „Pirmieji žmonės įsiinstaliavo gėrio ir blogio pažinimo programą, pilną virusų“, – pasakojo brolis pranciškonas.

Renginio svečias kalbėjo ir apie tai, kad žmogus yra Dievo kūrybos viršūnė, sukurtas bendrauti su Kūrėju („Dievas sukūrė mus būti galvomis, o ne uodegomis“), tačiau dažnai žmogus pasiduoda šėtono gundymams, o velnias yra linkęs tyčiotis iš Dievo veido (iš žmonių), taip merginos ir moterys yra paverčiamos preke, o vyrai siejami su jėga ir smurtu... Įdomius ir aktualius apmąstymus brolis Paulius Vaineikis OFM baigė giesme „Viešpatie, ateik“.

Pasibaigus popietei „Adventas – laukimo metas“, renginio aptarimas vyko prie arbatos puodelio.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner