2014-11-20

TOLERANCIJOS DIENA MOKYKLOJE

 

1995 m. UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų toleranciją. Tolerancija pripažįsta universalias žmogiškąsias vertybes ir pamatines kitų laisves.

Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – KNYGA. Toks simbolis pasirinktas neatsitiktinai, juk knygoje galima rasti visko: išminties, įvairiausių istorijų, pasakų ir tikrų dalykų. Knygos mus moko, pataria, priverčia susimąstyti.

Pilietinė iniciatyva „Tolerancijos knyga“ lapkričio 17 d. suorganizuota ir mūsų mokykloje. Kiekvienos klasės mokiniai sukūrė ir pristatė savo Tolerancijos knygas. Štai priešmokyklinės grupės „Bitės Ritės mokyklėlė“ vaikai su auklėtojomis Jolanta Rimkuviene ir Aušra Danyliene ragino, kad visi būtų draugiški ir vieningi kaip bitelės. Pradinukai (vaikams parengti knygeles padėjo auklėtojos) teigė, kad tolerantiški žmonės yra geri, rūpestingi, gerbiantys kitus, kantrūs, supratingi, mylintys. Penktokai kalbėjo apie pagarbą senam žmogui, o šios klasės mokinė Emilija Rimkutė sukūrė eilėraštį apie draugystę. Septintokai akcentavo, kad net skirtingi žmonės gali būti geriausi draugai. Devintos klasės mokiniai savo Tolerancijos knygoje nupiešė Kūlverstuką, kuris, vaikų nuomone, esąs tikras draugiškumo įsikūnijimas. Šeštos klasės mokiniai kalbėjo apie kitokio žmogaus pripažinimą, juk vienintelis kelias gyventi vieniems šalia kitų – išmokti pripažinti skirtumus. Šios klasės mokinė Ingrida Juškaitė pradžiugino savo kūrybos eilėraščiu tolerancijos tema. Aštuntokai linkėjo, kad visi būtų tolerantiški, o dešimtos klasės mokinių Tolerancijos knygoje susitiko skirtingų tautų, išvaizdos, įvairaus amžiaus žmonės – apie tai bylojo nupiešti skirtingų spalvų delniukai ir skirtingos išvaizdos veideliai. Buvo surengta Tolerancijos knygų paroda.

Minint Tarptautinę tolerancijos dieną mokykloje vyko ir kitos akcijos. Pertraukų metu bibliotekoje vaikai žiūrėjo filmukus apie draugystę, pagarbą, atjautą kitam žmogui (bibliotekos vedėja Alvyra Bončkienė).

Mokiniai taip pat ieškojo ir užrašė žymių žmonių pasakytas mintis (sentencijas) bei savo apmąstymus tolerancijos tema (užrašai papuošė mokyklos kabinetų duris): „Šypsokis – pasaulis atrodys geresnis. Linksmam visas pasaulis atrodo nuostabesnis“, „Tolerancija – geriausia religija“, „Pirmasis atsiprašęs yra drąsiausias, pirmasis atleidęs yra stipriausias, pirmasis pamiršęs yra laimingiausias“, „Kiekvienas žmogus, nepaisant jo išorės, turi savo pliusų ir minusų“.

Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimą mokykloje organizavo jaunieji maltiečiai (vadovė Vida Tamošauskienė).

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner