2014-10-17

EDUKACINĖ PROGRAMA „STIKLO STEBUKLAI“

 

Kartenos mokykloje – daugiafunkciame centre spalio 16 dieną lankėsi stiklo meistras Artūras iš Latvijos (Ventspilio miesto), kartu su kolega pakvietęs gėrėtis tikrais stiklo stebuklais. Stiklo meistrai demonstravo stiklo figūrėlių kūrimo procesą, papasakojo, kaip gaminamas stiklas, kada stiklas tampa minkštas, kaip stiklas tampa spalvotas.

Mokiniai (nuo darželinukų iki dešimtokų) sužinojo daug įdomių ir naudingų dalykų apie stiklą. Pasirodo, dar 3000 metų prieš Kristų Egipto žmonės pirmą kartą sukūrė stiklą, o pirmasis stiklo gaminys buvo papuošalas. Įdomu ir tai, kad stiklas gaminamas iš kvarcinio smėlio ir sodos, o druska reikalinga, kad jis blizgėtų ir būtų permatomas.

Mokiniai sužinojo, kad savitas stiklo kūrimo tradicijas turi Japonija, Kinija, Korėja, Italija (Venecija laikoma stiklo tėvyne), Čekija, kur gaminamas bene storiausias stiklas.

Svečiai akcentavo ir tai, kad Anglija buvo ta Europos valstybė, kuri darė didžiausią įtaką stiklo evoliucijai, mat 1611 m. anglai sukūrė ir užpatentavo pirmąją stiklo krosnį.

Lietuvoje stiklo istorija siekia 1547 metus. Tais metais Žygimantas Augustas suteikė privilegiją Martynui Paleckiui steigti stiklo dirbtuvę prie Vilniaus ir prekiauti stiklo dirbiniais. 1547 m. Vilniuje ir buvo įsteigta pirmoji stiklo dirbtuvė. Šioje dirbtuvėje buvo gaminamas langų stiklas, stiklinės, buteliai, indai.
Mokiniai taip pat sužinojo, kad stiklas yra ir skystis, ir kristalas, kad ugnis yra pagrindinė priemonė iš stiklo gaminti ir stiklą pagaminti, kad stiklą įmanoma ištempti taip, kad jis būtų plonesnis už plauką (tai buvo įrodyta atliekant bandymą), kad spalvotas stiklas tampa įdėjus spalvotojo metalo (aukso, sidabro, vario ir kt.).

Stiklo meistrai negailėjo vaikams dovanų (pakabukų), leido patiems pūsti stiklą (žmogus, pučiantis stiklą, yra stiklapūtys). Po renginio buvo galima įsigyti įstabių stiklo dirbinių.

 

Atnaujinta 2024-03-26 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner