2014-06-03

„Visa ko pradžia, man atrodo, yra ten, toli vaikystėje...“
(Just. Marcinkevičius)


1949 m. Tarptautinėje moterų federacijos sesijoje buvo įteisinta birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena, o pirmą kartą ji paminėta 1950 m. Ši diena – tai priminimas visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises. Tai pagrindinė sąlyga kuriant ir formuojant humanistinę, dvasiškai sveiką visuomenę.

Tarptautinė vaikų gynimo diena jau ne pirmus metus minima ir Kartenos vidurinėje mokykloje – organizuojama netradicinio ugdymo diena (šventė) „Vaikystės alėja“. Šiais mokslo metais ji vyko gegužės 30 d.

„Vaikystės alėjos“ pradininkė ir idėjos autorė – socialinė pedagogė, Kartenos jaunųjų maltiečių organizacijos vadovė Vida Tamošauskienė. Jaunieji maltiečiai, jų vadovė, įvairias šventės veiklas kuravę pedagogai – pagrindiniai renginio organizatoriai. Šiųmetės šventės svarbiausi tikslai ir uždaviniai: skatinti vaikų saviraišką ir norą tobulėti, suteikti vaikams teigiamų emocijų, į įvairias veiklas įtraukti socialiai apleistus, niekuo nesidominčius vaikus, diegti netradicines ugdymo formas ir metodus, tobulinti mokinių pasiekimų ir pažangos vertinimo formas, kaupti gabių mokinių ugdymo patirtį.

Tarptautinėje vaikų gynimo dienos šventėje dalyvavo mokyklos mokiniai, jaunųjų maltiečių organizacijos nariai, pedagogai, vaikų tėveliai, ugdymo įstaigų nelankantys vaikai, kiti miestelio ir mokyklos bendruomenės nariai.

Šventės „Vaikystės alėja“ šurmulys Kartenos vidurinėje mokykloje prasidėjo nuo pirmos pamokos – vyko netradicinės klasės valandėlės „Klasės auklėtojas, mano draugai ir aš“.

Mokyklinė konferencija „Mokinio žingsniai į sėkmę“ – sudėtinė projekto „Vaikystės alėja“ dalis. Konferenciją organizavo biologijos mokytoja metodininkė Jadvyga Anužytė ir geografijos mokytoja metodininkė Liusia Plonienė. Jaunieji pranešėjai konferencijos dalyviams pristatė savo akademinius pasiekimus – tiriamuosius darbus (pranešimus, svajonių namų maketus). Daugiau informacijos čia.

Muzikos mokytoja metodininkė Daiva Norvaišienė vadovavo dainavimo studijai „Dainuoju karaokė“. Norinčiųjų dainuoti netrūko. Mažiausieji dainavo apie musę, lapę snapę, vilką ir septynis ožiukus, vyresnieji atliko dainas apie svajones, meilę. Individualiai pasirodė 5 klasės mokinė Vaiva Mitkutė.

Šokio mokytoja metodininkė Janina Vaičekauskienė visus kvietė į mokyklos kiemą prie ąžuolo – mokiniai ir mokytojai šoko linijinius šokius (šokių studija).

Mokyklos kieme įsikūrė ir jaunojo dailininko dirbtuvės. Dailės studijai vadovavo mokytoja metodininkė Liusia Plonienė bei šeštokė Ema Miliūtė. 5–9 klasių mokiniai piešė savo vaikystės vasarą (kūrybos darbai „Mano vaikystės vasara“). Vyko piešinių paroda.

Patys mažiausieji mokyklos bendruomenės nariai kreidelėmis piešė ant mokyklos tako link stadiono, šia veikla mėgavosi ir pradinukai, ir vyresnieji vaikai. Piešinių tema – „Mano laiškai vasarai“. Šios veiklos organizatoriai – Vida Tamošauskienė ir jaunieji maltiečiai.

Jaunieji Kartenos vidurinės mokyklos maltiečiai su vadove kuravo grožio studijos ir kavinės „Pas Vidą...“ veiklą. Grožio studija sulaukė lankytojų antplūdžio. Vaikams buvo daromos įmantrios šukuosenos, vaikiškas makiažas, veidelius papuošė linksmi piešinukai, o rankas – įspūdingos tatuiruotės, pieštos 10 klasės mokinio Vytauto Valužio.

Kavinėje „Pas Vidą...“ buvo galima atsigerti kavos, arbatos, gaiviųjų gėrimų, paskanauti gardžių skanėstų.

Kūno kultūros mokytojas Marius Meškauskas organizavo sporto varžybas. Vyresnieji varžėsi kilnodami svarmenis, sporto aistruoliams patiko šaudymo į taikinį, smiginio varžybos.

Taigi šventės metu mokiniai ir šoko, ir dainavo, ir piešė, ir sportavo, ir pranešimus skaitė, t.y. buvo sudarytos sąlygos vaikų kūrybiškumui ir saviraiškai atsiskleisti, buvo suteikta galimybė kiekvienam realizuoti savo gebėjimus ir patirti sėkmę, mokiniai patyrė daug teigiamų emocijų bei prasmingai paminėjo Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner