2014-06-03

Paskutinė pamoka, akies kamputy sutviskusi ašara, papurgalvio pirmokėlio rankelės šiluma, neįprasti ir veriantys širdį mokyklinio varpelio garsai, kasmet, besibaigiant pavasariui, suskambantys tūkstančiams abiturientų visoje Lietuvoje. Tai – Paskutinio skambučio šventė.

Paskutinis varpelis gegužės 29 dieną tilindžiavo ir keturiolikai Kartenos vidurinės mokyklos abiturientų, 60-ajai, jubiliejinei laidai. Šioje klasėje mokosi abiturientė Agota Domarkaitė, kuri nuo pat mokyklos pradžios visada mokslo metus baigia puikiai. Į šviesą, akademinių žinių siekimą nuo pat penktos klasės dvyliktokus vedė jų auklėtoja ir lietuvių kalbos mokytoja Vitalija Brunalienė.

Rožinis limuzinas, atvežęs abiturientus ir jų auklėtoją į mokyklą, paskutinės pamokos ir atsiskaitymai, susitikimai su mokytojais, pasivaikščiojimas mokyklos koridoriais ir... iškilmingoji Paskutinio skambučio šventės dalis. Renginį vedė 10 klasės mokinė Agnė Kiškėnaitė ir 9 klasės mokinys Aurimas Daukantas. Daina „Pasakų šaly“ dvyliktokus pasveikino pradinukai Elija Beržanskytė ir Nojus Gelumbickas.

Sveikinimo žodį tarė ir mokyklos direktorė Laima Mačernienė, kuri dvyliktokams linkėjo sėkmės egzaminuose, stiprybės, nebijoti iššūkių bei vylėsi, kad kada nors, pabaigę mokslus, bent keli dabartiniai abiturientai grįš ten, kur jų namai, ir kad tai, ką gero gaus iš pasaulio, būtinai perduos savo gimtajai žemei.

Abiturientus sveikino ir jų pirmoji mokytoja Rima Bytautienė, linkėjusi sugauti baltą laimės paukštę ir niekada nenustoti mokytis, juk žmogus tiesiog gimęs būti mokiniu.

Sveikindama savo auklėtinius Vitalija Brunalienė linkėjo jiems meilės – meilės artimam, meilės darbui, tėvynei, meilės sau, vylėsi, kad kiekvienas suras gyvenime savo vietą, gyvens oriai ir bus naudingas savo kraštui, kad visuomenę papildys ryškios, įdomios asmenybės.

Sveikinimo žodžiams nutilus, į aktų salę triukšmingai įsiveržė švietimo ministerijos „deleguotas delegatas“ (9 klasės mokinys Vytautas Petras Rudys), kuris turėjo išsiaiškinti, ar tikrai Kartenos vidurinės mokyklos abiturientams skambės jau paskutinis skambutis. „Deleguotas delegatas“, vykdydamas ministerijos įsakymus, pradėjo abiturientų pasiekimų patikrinimą. Pirmiausia buvo patikrintos matematikos žinios – mintino skaičiavimo gebėjimai. Taip pat dvyliktokams buvo liepta padeklamuoti bent vieną mokykloje išmoktą eilėraštį. Matyt, švietimo ministerijos „delegatas“ buvo palankus mokyklos abiturientams, nes leido naudotis savo paties paruoštukais („šperomis“). Buvo patikrinti ir muzikos pasiekimai: mokyklos himną dvyliktokai turėjo sudainuoti keliais skirtingais muzikos stiliais. Į pagalbą pasimetusiems „egzaminuojamiesiems“ skubėjo muzikos mokytoja Daiva Norvaišienė ir šokio mokytoja Janina Vaičekauskienė.

Ilgai taręsis su pačiu švietimo ministerijos ministru, „delegatų delegatas“ pareiškė, kad Kartenos vidurinės mokyklos abiturientų pasiekimai geri, kad mokiniams šiandien tikrai skamba paskutinis skambutis.

Direktorės įsakymą dėl leidimo laikyti brandos egzaminus perskaitė pavaduotoja ugdymui Tatjana Valužienė. Abiturientus sveikino ir pedagogams tėvelių vardu dėkojo Rita Viskontienė.

Žodį tarė ir patys dvyliktokai. Susirinkusiesiems į Paskutinio skambučio šventę abiturientai parodė literatūrinę kompoziciją su šokio elementais, devintokams įteikė simbolinį mokyklos valdžios ženklą (medinį raktą) bei unikalų testamentą – marškinėlius. Taigi, išeidami iš mokyklos, dvyliktokai palieka: „bioenergetiškai aktyvią vietą už kampo“, „ištampytus mokytojų nervus“, „sulaužytus suolus“, „vandens parką lietuvių kalbos kabinete“, „gerą dvyliktos klasės dvasią“.

Paskutinio skambučio šventę organizavo mokykla bei mokinių tarybos nariai su mokytoju Artūru Ženčiumi. Šventėje netrūko originalių idėjų, kūrybiškumo (įspūdingai atrodė aktų salės siena su abiturientų nuotraukomis ir spalvotu popieriniu aitvaru), geros nuotaikos.

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner