2014-03-08

Užgavėnių šventė „Žėima, žėima, biek ėš kėima“

 

„No, Kartėnuos bruole, traukėt pakolas ėr kaukės. Ožgavienės lek šuoles. Ėr vėsė linksmybių lauk. No pirmyn i poikė šventė – žėima stūgautė gana. Ruoškėties sausa gyventė – jau aten gavėnia“. Tokiais šūkiais švęsti Užgavėnių ir pasitikti artėjantį pavasarį buvo kviečiama Kartenos vidurinės mokyklos bendruomenė.

Kovo 4-osios, Užgavėnių, rytą šurmuliavo visa mokykla. Iš klasės į klasę keliavo gausi persirengėlių komanda. „Žydeliai“ ir šoko, ir grojo, ir ant lentų piešė, ir pelenus barstė, ir vandenį šlakstė, tiesiog dovanojo gerą nuotaiką.

Per 4 pamoką linksmybės persikėlė į mokyklos kiemą, kur dainavo ir kojom trypė 1-10 klasių mokiniai, persirengę žydais, čigonais, šeivakojais, giltinėmis (ypač pasipuošę buvo trečios klasės mokiniai – mokyt. M.Rimkutė). Šalia mokyklos simbolio ąžuolo buvo pastatyta Morė (technologijų mokytojas D.Lubys ir mokiniai).

Prie besilinksminančiųjų netrukus prisijungė ir gražuolė žydaitė (mokyt.J.Vaičekauskienė) bei didelis būrys persirengėlių žydų (dešimtokai). Jie visus įsuko į ratelius „Kepė kepė močia blynus“, „Bova gera gaspadinė“, „Vėins velns“. Trepsėjo, būgnus mušė, dainavo, šoko, rankom plojo visi nuo darželinukų iki mokyklos direktorės. Šventės dalyviai klausėsi lietuvių liaudies dainos „Oželis“ (mokytojas R.Varkojus), lenktyniavo su žirgeliais ir gavo po riestainį, atidžiai stebėjo sudžiūvėlio Kanapinio ir dešromis apsikarsčiusio Lašininio dvikovą. Prisišokę, prisidainavę mokyklos stadione žydeliai sudegino Morę, visus pasveikino su artėjančiu pavasariu, palinkėjo gerų mokslų.

Užgavėnių šventę „Žėima, žėima, biek ėš kėima“ Kartenos vidurinėje mokykloje organizavo šokio mokytoja metodininkė J.Vaičekauskienė, muzikos vyresnysis mokytojas R.Varkojus ir šaunieji dešimtokai.

Nuotraukos fotogalerijoje

 

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner