2013-12-06

Atsibodo visur stūksantys šiukšlių kalnai? Fotografuok didžiausius nelegalius sąvartynus ir laimėk skaitmeninį fotoaparatą!

Turbūt ne vienam atsibodo jo mieste, kaimynystėje, ar tiesiog gatvėje besimėtančios šiukšlės. O kokie dar vaizdai pasitiks pavasarį, ištirpus sniegui? Visi gamtos apsaugai neabejingi žmonės kviečiami kovoti su šiukšlinimu ir prisidėti prie socialinės akcijos „Saugau gamtą ir save“.

Filmuok, fotografuok bei dalinkis nuotraukomis apie ne vietoje stūksančius šiukšlių kalnus ir šia medžiaga dalinkis Delfi.lt rubrikoje „Nutverk šiukšlintoją“, siunčiant el. paštu siukslintojai@grynas.lt Aktyviausiam akcijos dalyviui atiteks skaitmeninis fotoaparatas!

„Situacija šalyje dėl atliekų rūšiavimo gerėja – vis daugiau žmonių supranta atliekų tvarkymo būtinybę bei sąmoningai prie to prisideda. Vis dėlto, visuomenėje dar yra nemažai ir tokių gyventojų, kurie nenori gyventi pagal bendrai priimtas normas, bet dažnai lieka nenubausti, o besimėtančios aplink mus atliekos tikrai akies nedžiugina, – sako aplinkos viceministras Almantas Petkus. – Tad tokios akcijos ne tik kad labai laiku ir reikalingos, bet kartu yra ir puiki motyvacija tiems, kurie iš tikrųjų tvarkosi, neteršia aplinkos ir žino, jog šiukšlintojas vis dėlto gali būti nubaustas“.

Akcijos organizatoriai ragina dalintis ir vaizdo medžiaga, ir išsamia informacija apie šiukšlinimo atvejus, ypač nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, gamtos rezervatuose ar kitose saugomose teritorijose. Aktyviausiems arba didžiausius šiukšlinimo atvejus užfiksavusiems piliečiams aplinkos ministras Valentinas Mazuronis baigiamojo renginio metu įteiks specialias padėkas. Vienas iš aktyvuolių bus apdovanotas skaitmeniniu fotoaparatu.

Kiekvienas pilietis, norintis kuo labiau prisidėti prie nelegalių šiukšlynų mažinimo, savo siunčiamoje informacijoje, jei įmanoma, turėtų pateikti kuo daugiau detalių: įvardinti objektą, pažeidimą, tikslią jo vietą arba koordinates, galbūt ir identifikuoti patį pažeidėją. Siekiant pagauti pažeidėjus, ši informacija bus skelbiama ne tik viešai, bet ir perduota Aplinkos apsaugos agentūrai, kuri nustatytiems pažeidėjams skirs baudas. O kiekvienoje apskrityje net 10-ies nelegalių sąvartynų sutvarkymas bus finansuojamas akcijos partnerių ir, bendradarbiaujant su savivaldybėmis, bus siekiama sutvarkyti ir visus kitus, piliečių nurodytus nelegalius šiukšlynus.

Akciją įgyvendina Elektronikos platintojų asociacija (EPA), VšĮ „Žaliasis taškas“, VšĮ „Padangų importuotojų organizacija“, VšĮ „Ekošviesa“, UAB „EMP recycling“, Lietuvos savivaldybių asociacija bei Delfi.lt. Akcijos globėja – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.

Socialinė akcija vyks iki gruodžio 25 d.

Kontaktai žiniasklaidai:
RsV agentūra „Ad verum“
Tel.+ 370 5 233 6561
El. paštas: adverum@adverum.lt

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner